Vádat emeltek az Aranykéz utcai robbantás ügyében

robbantás, budapest, terrorizmus, aranykéz utcai robbantás
Budapest, 1998. július 2. Július 2-án Budapest belvárosában négy személy életét vesztette, amikor felrobbantottak egy autót az V. kerületi Aranykéz utcában. A robbantást egy Mercedes típusú gépkocsi ellen hajtották végre. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Két ember ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség az Aranykéz utcai robbantás ügyében. Jozef Rohácnak és Portik Tamásnak is előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt kell felelnie. Életfogytiglanit kaphatnak. 
Vágólapra másolva!

26 év után most emelt vádat a Fővárosi Főügyészség az Aranykéz utcai robbantás ügyében. A vádirat szerint Jozef Rohácot Portik Tamás bízta meg azzal, hogy ölje meg Boros József Károlyt, ismertebb nevén Boros Tamást. Portik azért haragudott Borosra, mert több büntetőügyben is ellene tanúskodott.

Oltják az égő autókat a robbantás után Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Beszerezték a TNT-t

Boros Tamást az Aranykéz utcai merénylet előtt már többször is meg akarták ölni. Ez végül 1998 júliusában sikerült. Miután Rohác elfogadta a megbízást, egy szintén szlovák társával beszereztette a robbanóanyagot. A csaknem 5 kilogramm TNT-t is tartalmazó anyagból Rohác egy távirányítással működő pokolgépet készített, és folyamatosan figyelte Borost mozgását.

Kellett egy Kispolski is

Miután a bomba elkészült, Rohác társa egy Polski Fiatba tette, amivel leparkolt az Aranykéz utcában, azon a szakaszon, ahol Boros rendszeresen megfordult. Az autót hamis papírokkal vették. Boros Tamás 1998. július 2-án nem sokkal dél előtt érkezett az utcába, ahol Rohác már várta. Amikor Boros az autóhoz ért felrobbantotta a bombát. A robbanásban Boros és még három ember meghalt, húszan megsérültek.

Roncsok az Aranykéz utcában Forrás: AFP/MTI/ZOLTAN MIHADAK

Sokáig ülhetnek

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. Jozef Rohácra és Portik Tamásra is életfogytig tartó börtönbüntetést indítványoztak. Rohác társát, aki segített beszerezni a robbanóanyagot, nem találják. Az ő ügyét elkülönítették – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség.