Visszarendelte a külügy Sanghajból Schmitt Pál unokaöccsét

Külügyminisztérium épület
A külügyminisztérium épülete
Vágólapra másolva!
Idő előtt hazarendelte a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország sanghaji főkonzulját, Schmitt Pál volt államfő unokaöccsét – értesült diplomáciai forrásoktól az Origo. A külügy egyelőre nem nyilatkozik az esetről, így azt sem lehet tudni, miért vetettek véget Schmitt Pál Péter kiküldetésének. Eközben a külügyi helyettes államtitkár testvére, a századvéges Szalay-Bobrovniczky Kristóf párizsi nagykövet lehet.
Vágólapra másolva!

A külügyi tárca nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy a 2013 szeptemberében posztját elfoglaló Schmitt Pál Péter főkonzult hazarendelték. Annyit közöltek kérdésünkre: "A hivatalos nagyköveti kinevezésekig nem áll módunkban sajtóhíreszteléseket kommentálni." A közvetlenül Sanghajba, a főkonzulnak írt megkeresésünk is a külügyi tárcához futott be, ahol ugyanezt a választ adták.

Polgári fiatal, tisztviselő, főkonzul

Schmitt Pál Pétertől utoljára akkor volt hangos a sajtó, amikor 2010-ben összekeverték a Magyar Posta Zrt. leendő vezérigazgatójával, a nevét máshogy író Schmidt Pál Péterrel, aki viszont természetesen nem rokona a volt házelnöknek, egykori államfőnek, Schmitt Pálnak.

Schmitt Pál Péter sanghaji főkonzul – egy évet sem töltött állomáshelyén Forrás: shanghai.kormany.hu

Schmitt Pál Péter életrajza szerint a Pázmányon végzett jogászként, majd hazai ügyvédi irodáknál dolgozott a reklámjog területén. Pekingben is megfordult az egyik vezető kínai ügyvédi irodánál. Pályája elején az MTV Híradójánál volt külpolitikai szerkesztő, valamint az Európai Parlamentben gyakornok.

Amikor 2010 nyarán a sajtóban összekeverték az új Posta-vezérrel, Schmitt Pál Péter az alábbi helyreigazító közleményt adta ki:

"A személyemet érintő hamis beszámoló nemcsak légbőlkapott, hanem azt a hamis látszatot kelti, hogy a Fidesz is olyan párt, mint az MSZP, vagyis a rokoni kapcsolatok és nem a szakmai hozzáértés alapján kerülnek felelős vezetői posztokra az emberek. Ezen kívül – a rokoni szálak emlegetésével – nagybátyámat is belekeverik ebbe az olcsó, átlátszó, hamis játékba, nyilvánvalóan a felelős beosztásban lévő politikus lejáratásának szándékával."

2010 őszén aztán Varga Mihály akkori miniszter kormánytisztviselővé nevezte ki, és a Miniszterelnökségen dolgozott: előbb külügyi tanácsadóként Orbán Viktor kormányfő stábjában, majd ugyanitt, a Szijjártó Péter vezette Külügyi és Külgazdasági Államtitkárságon rábízták a Külügyi Főosztály vezetését. Hivatalos életrajzából ugyan kimaradt, de korábban a Polgári Fiatalok Egyesületének elnöke is volt.

Több új nagykövetről is hallani

Szintén nem kommentálta az új nagykövetek kinevezéséig a külügyi tárca azt az információnkat, hogy Jeszenszky Géza helyére, Norvégiába valóban Wintermantel Péter volt külügyi államtitkárt küldi Magyarország nagykövetnek. Ezzel azonban nincs vége a személyi változásoknak: úgy tudjuk, a párizsi nagyköveti posztról az Igazságügyi Minisztérium vezetőjének hazahívott Trócsányi László utóda Szalay-Bobrovniczky Kristóf lesz a francia fővárosban.

Szijjártó Péter külügyi parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes megköszöni Jeszenszky Géza munkáját Forrás: MTI/Illyés Tibor

Erre a posztra információink szerint esélyes volt Őry Csaba korábbi fideszes EP-képviselő is, ám végül Szalay-Bobrovniczkyra esett a választás, aki diplomáciai múlt nélkül cserélheti fel a kiküldetésre a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnökhelyettesi pozícióját. A leendő párizsi nagykövetnek így saját testvére lehet a főnöke, hiszen Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi nagykövetet nemrég azért hívták haza, hogy előléptessék: a külügyi tárca európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára lett. Kerestük Szalay-Bobrovniczky Kristófot, de egyelőre nem kommentálta esetleges kinevezésének hírét.

Ősszel újabb kinevezési hullám

Ráadásul ősszel újabb nagyköveti posztokon lehet változás, pedig nemrég háromnapos ülésen hagyott jóvá az Országgyűlés külügyi bizottsága 24 új nagyköveti, továbbá tucatnyi konzuli és főkonzuli személycserét. A fogadó országok beleegyezéséig egyelőre a nem hivatalos listát a friss változtatásokhoz hasonlóan a szaktárca nem kommentálta. A külügyi bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt mindenesetre bejelentette, hogy a 24 külképviselet-vezető cseréjén túl ősszel újabb 20 jelöltet hallgatnak meg.

Németh Zsolt bejelentette: 24 új nagykövet meghallgatásán vannak túl, de még 20 poszton várható változás Fotó: Hirling Bálint - Origo

Arra egyébként számítani lehetett, hogy Jeszenszky Gézát hazahívják: egyrészt jövő év júliusában lejár négyéves megbízatása, másrészt idén novemberben lesz 73 éves, és az Orbán-kormány a 70 év feletti nagykövetei közül már visszahívta Washingtonból Szapáry Györgyöt. Az ő kinevezéséhez kellett 2010-ben a lex Szapáryként elhíresült törvénymódosítás, amely utat nyitott az addigi törvényi nyugdíjkorhatár, vagyis a 70 év feletti diplomaták kinevezéséhez. Szapáryt, Orbán Viktor korábbi gazdasági főtanácsadóját Szemerkényi Réka, a kormányfő biztonságpolitikai főtanácsadója váltja nagykövetként Washingtonban.