Dolce Vida: Tenerifén nyaralt a NAV elnöke

TENERIFE Islands Colour Europe Plant Province Of Santa Cruz De Tenerife San Andrés Sand Spain Tenerife Island Urban Scene Vegetation Village HORIZONTAL
Spain, Canary Islands, Tenerife Island, San Andres City, Las Teresitas Beach
Vágólapra másolva!
Kiderült, Tenerifén töltötte már szeptemberben kikért évi rendes szabadságát Vida Ildikó. A kitiltási botrány egyetlen ismert érintettje, a NAV-elnök egyébként csak a Magyar Nemzet-interjú megjelenése előtti napon szólt a főnökének, Varga Mihály miniszternek. Az angolul "konyhanyelven elboldoguló" Vida Ildikónak magasabb a fizetése, mint a miniszterelnöké.
Vágólapra másolva!

A Kanári-szigetekre, Tenerifére utazott nyaralni a bécsi reptérről október végén Vida Ildikó. Az akkor már az amerikai kitiltási botránnyal név szerint összefüggésbe hozott NAV-elnököt a felszállás előtt érte utol az RTL Híradó stábja, de akkor még nem nyilatkozott, csak annyit mondott, hagyják őt békén, szabadságra utazik.

Barátnőjével utazott

Azt most a Figyelő derítette ki, hogy az úti cél a kedvelt kanári-szigeteki üdülőhely volt. Arról pedig korábban a Népszava számolt be, hogy a sajtóban kezdetben tévesen a NAV alelnökeként azonosított útitárs Vida Ildikó egy szállodatulajdonos barátnője. A lap szerint Vida Ildikó valamennyire ért angolul, legalábbis "konyhanyelven elboldogul".

A kitiltási botrány közepén a Kanári-szigeteken, Tenerifén nyaralt barátnőjével a NAV elnöke. Kattintson galériánkra a népszerű üdülőhelyről készült képekért. Forrás: Photononstop/Calle Montes

Utána a vízözön

Kérdéses, Vida Ildikó hogyan kapott engedélyt arra, hogy szabadságra menjen a kitiltási botrány közepén. Erre volt kíváncsi az LMP-s Szél Bernadett is, aki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, a NAV-elnök feletteséhez fordult.

Választ Tállai András államtitkártól kapott. E szerint Vida Ildikó már egy hónappal a botrány kirobbanása előtt, szeptember 9-én ötnapos szabadságot kért Varga Mihálytól az október 27–31. közötti időszakra.
Tállai András – ekkor már Vadai Ágnes DK-s politikus kérdésére – arról is beszámolt, hogy Vida Ildikó november 4-én jelentette be Varga Mihálynak, hogy rá is vonatkozik az amerikai beutazási tilalom.

Vida Ildikó jövedelme

A NAV elnöke állítólag 1 millió 675 ezer forintos fizetéssel rendelkezik, ami 170 ezer forinttal több, mint Orbán Viktor miniszterelnöki illetménye. A Blikk szerint ebből a jogszabályok alapján 1 millió 289 ezer forint jár alanyi jogon Vida Ildikónak, pótlékokkal és illetményekkel együtt. A fennmaradó 386 ezer forintos többletről a napilap az adóhivatalt kérdezte, Választ eddig nem kaptak.

Példaértékű vezető

Elképzelhetetlen, hogy Vida Ildikó személyesen vett volna részt korrupciós ügyben - ezt állította a Magyar narancsnak nyilatkozva Király László György, aki együtt dolgozott a mostani NAV-elnökkel. A volt munkatárs szerint Vida Ildikó "példaérdekűen vezette az intézményt, átlátta a folyamatokat, megértette a felmerülő problémákat, ha kellett, döntéseket hozott, amiket később sem puhított fel". Király László György hozzátette, nem ismeri az adóhatóság vezetőjének mostani tevékenységét.