Állami kvarcot akartak lopni az amatőr ásványgyűjtők

Vágólapra másolva!
Egy nem működő állami ércbányából akartak különféle kőzeteket lopni amatőr ásványgyűjtők. Az egyik volt alkalmazott segített nekik, akinek volt kulcsa a bányához. A kulcsot is lopta.
Vágólapra másolva!

A gyöngyösoroszi állami ércbányát akarta kifosztani öt amatőr ásványgyűjtő, és a bánya egyik volt dolgozója. Az egész úgy kezdődött, hogy a férfi véletlenül talált egy kulcscsomót, ami az altárolókat nyitotta. Nem adta le, hogy majd bemehessen a bányába.

Pirit Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Nem sokkal később megismerkedett egy ásványgyűjtővel, akinek felajánlotta, hogy 15 ezer forintért bejuttatja a bányába. A terv kész volt, és idén januárban már öt amatőr gyűjtő és a férfi lementek az egyik tárnába. Vittek magukkal szerszámokat is, és ásni kezdtek.

Összesen 73 ezer forintnyi kalcitot, fluoritot, pirittel vegyes kvarcot és kvarccal vegyes fluoritot bányásztak ki. Elvinni azonban nem tudták, mert a bánya egy másik dolgozója szólt a rendőröknek, akik elkapták a kincskeresőket.

Kalcit Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az ügyészség lopás miatt emelt vádat a csapat ellen. Valószínűleg pénzbüntetést kapnak majd – tájékoztatott a Heves Megyei Főügyészség.