128 milliót fizetett be Simon Gábor az államnak

Simon Gábor MSZP választmány
Vágólapra másolva!
A házi őrizetben lévő volt MSZP-s politikus 128 millió forintnyi adóhátralékot utalt át az államnak – erősítette meg ügyvédje az Origónak, de állítása szerint a pénz forrását ő sem ismeri. Ennyi személyi jövedelemadó hátralékot állapított ugyanis meg egy nem jogerős közigazgatási határozat, amit amúgy Simonék megfellebbeznek.
Vágólapra másolva!

128 milliónyi adóhátralékot utalt át

Valóban átutalt Simon Gábor mintegy százmillió forintnyi adóhátralékot az államnak, egészen pontosan 128 millió forintot - erősítette meg az Origónak a csalással és más bűncselekményekkel vádolt, jelenleg házi őrizetben lévő volt MSZP-s politikus ügyvédje a Magyar Nemzet információját.

Simon Gábor az MSZP elnökhelyettese lemondott képviselői mandátumáról, majd március közepén előzetes letartóztatásba került Forrás: MTI/Bruzák Noémi, Kovács Tamás

Nagy István a befizetett pénz forrását firtató kérdésre annyit mondott: az összeget ügyfele „egyéb pénzeszközből” egyenlítette ki, hogy pontosan honnan és milyen formában volt ennyi tartaléka, azt viszont ő sem tudja. Az ügyvéd állítása szerint ő sem tudja, milyen forrásból fizetett ki ennyit Simon.

Nem a zárolt számlákról utalt Simon

Az biztos, hogy nem a tavasszal a nyomozó hatóságok által zárolt külföldi számlákon lévő pénzből utalta át az adóhátralékot Simon, hiszen a bűnügyi zárt alá vett számlákhoz nem férhet hozzá – ez a zárolás lényege.

Pedig az elsőként nyilvánosságra került, a bécsi Volksbankban Simon Gábor nevén lévő, mintegy 240 millió forintnyi eurót tartalmazó számlán az ügyészség zárolt 238 ezer eurót – ennyi vélt adóhátralékot állapított ugyanis meg az eljárás korábbi szakaszában a hatóság.

Nem jogerős a fizetési kötelezettség

A 128 millió forint átutalásáról az Origo információi szerint Simon Gábor azután döntött, hogy mintegy három héttel ezelőtt egy, a büntetőügyével párhuzamosan folyó közigazgatási eljárás ennyi személyi jövedelemadó-hátralékot állapítottak meg a volt MSZP-s politikusnál.

A volt MSZP-s politikus szerint a külföldi számlákon lévő pénz nem az övé Forrás: MTI/Marjai János

A 128 millió egyébként értesüléseink szerint csak a megállapított tőketartozás, kamatok és más, az összeget növelő tényezők nélkül. A határozat nem jogerős ugyan, Simon Gábor fellebbez is a döntés ellen, ugyanakkor forrásaink szerint egyelőre ettől függetlenül sem volt más választása, mint fizetni.

Pénteken újra kihallgatják az ügyészek

Simon Gábort pénteken újra kihallgatják az eljáró hatóság, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei. Simon álláspontja eddig következetes volt: a külföldi számlákon tárolt, képviselői vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett pénz nem a sajátja, csak ő a vagyonkezelője.

Simon Gábor – aki a Magyar Nemzet leleplezése nyomán még a parlamenti választás előtt lemondott párttisztségeiről és képviselő mandátumáról - ellen a nyomozást nemrég meghosszabbították 2015. március 14-ig. Jelenleg XVIII. kerületi - a felesége nevére íratott - otthonában, házi őrizetben van.