Három citromfa a narancsligetben

Vágólapra másolva!
Csak három megyei jogú városban nem lesz fideszes a polgármester. Szegedet biztosan hozta negyedszerre is Botka László, Salgótarjánban 0,4 százalékkal nyert a baloldali Dóra Ottó, Békéscsaba pedig független jelölté lett. A megyei közgyűlésekben is fideszes többség lesz, csak Borsod-Abaúj-Zemplénben tudták megszorítani a Fideszt.
Vágólapra másolva!

Csupán három olyan megyei jogú város lesz, ahol nem a Fidesz adja a polgármestert.

Szegeden magabiztosan hozta a győzelmet az MSZP-s Botka László, aki immár negyedik ciklusát kezdheti meg a város élén. A szavazatok 95,3 százalékának összeszámolásakor 58 százalék fölött állt, több mint húsz százalékot verve fideszes kihívójára, Kothencz Jánosra.

Szeged, 2014. október 12. Botka László sajtótájékoztatót tart a szegedi HBH étteremben Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Hajszállal nyert Salgótarjánban a baloldal

Rendkívül szoros az eredmény Salgótarjánban, ahol 100 százalékos feldolgozottságnál Dóra Ottó baloldali jelölt nyert 0,4 százalékkal a fideszes Székyné Dr. Sztrémi Melinda Anna között (előbbi 42,88, utóbbi 42,48 százalékot szerzett). Úgy tűnik, a városi közgyűlés is baloldali többségű lesz.

Dóra Ottó az üveg mögött Forrás: MTI/Komka Péter

Békéscsabán a független Szarvas Péter nyert, akit a Jobbik is támogatott. A szavazatok 41,93 százalékát szerezte meg, ez 8 százalékkal több a fideszes Hanó Miklós eredményénél. Itt már teljes a szavazatok feldolgozottsága. A városi közgyűlésben amúgy 11 fideszes, három MSZP-s és csupán egy jobbikos ül majd a független Szarvas Péter mellett.

Az összes többi megyei jogú városban fideszes jelölt nyerte a polgármester-választást.

Borsod a kakukktojás

A megyei közgyűlésekben is tarolt a kormánypárt, mindenütt kényelmes többségben van a Fidesz, kivéve Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyűlését. Itt eggyel több lesz az ellenzéki képviselő: a 14 fideszesre hét jobbikos, hét MSZP-s és egy DK-s tag jut.

A pártok sorrendje is egyhangú a megyei közgyűlésekben. A Fideszt rendre a Jobbik követi, majd jön az MSZP és a DK. Az MSZP csak a Csongrád megyei közgyűlésbe küldhet több képviselőt, mint a Jobbik. Az LMP-nek pedig csak a Pest megyei közgyűlésbe sikerült képviselőket küldenie, hármat.

A Miskolchoz nagy reményeket fűző Jobbik polgármesterjelöltje csak harmadik lett 20,6 százalékos eredménnyel. A polgármester a fideszes Kriza Ákos maradt, aki 42 százalékot szerzett, a második Pásztor Albert, a baloldal jelöltje, ő 33 százaléknál tartott a szavazatok 91 százalékának összeszámolásakor.

Volt 52 százalékos különbség is

Érdekes lehet még, milyenek az erőviszonyok Veszprémben, ahol három hónapon belül időközi parlamenti választást tartanak a Brüsszelbe távozott Navracsics Tibor megüresedő parlamenti helyére. A veszprémi polgármester Porga Gyula (Fidesz–KDNP) maradhat, a baloldali jelölt, Katanics Sándor 22 százalékos különbséggel második. A Veszprém megyei közgyűlés összetétele pedig így néz ki: Fidesz-KDNP 10, Jobbik 2, MSZP 2, DK 1 képviselő.

A legnagyobb különbséggel amúgy Zalaegerszegen nyert a fideszes jelölt: Balaicz Zoltán több mint 52 százalékot vert rá a második helyen befutó jobbikos Pete Róbertre.

A városi közgyűléssel pedig egyedül Szombathelyen gyűlhet meg a baja fideszes polgármesternek, Puskás Tivadarnak, aki csupán 2 százalékos előnnyel nyert Ipkovich Györggyel szemben. A kilenc fideszes képviselőre kilenc baloldali (Éljen Szombathely–MSZP–DK–Együtt közös jelöltjei) jut, de lesz egy jobbikos és egy Pro Savaria-jelölt is a városházán.