Lázár János: A norvégok nem segítettek

Vágólapra másolva!
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott nemzetközi kritikákban is nagy szerepe van a norvég kormány ténykedésének. A norvég nagykövet visszautasította a magyar tárcavezető vádjait és kijelentette, továbbra is kiállnak az Ökotárs Alapítvány mellett.
Vágólapra másolva!

A norvég kormány hisztérikusan reagált a civil alapokkal kapcsolatos magyar kérdésekre is, nemhogy segített volna a problémák rendezésében – ezt Lázár János mondta az ATV Szabad Szemmel című műsorában.

Ha kell, bocsánatot kérnek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: amíg 2007 és 2013 között az összes EU-s forrásra pályázó közül minden második nyert, addig a norvég alap forrásaira pályázók közül mindig ugyanaz a tizenhárom szervezet nyert. „Megvárjuk a Kehi vizsgálat végét. Ha ez tisztázza az Ökotársat, akkor kénytelenek leszünk bocsánatot kérni. Ha pedig történt visszaélés, akkor a norvég kormánynak kellene belátnia, hogy másra kell bízni a források elosztását" - mondta Lázár János.

Eljárásjogi vita

Lázár János hozzátette: a magyar és a norvég kormányzat között zajlik egy, a civil pénzeket nem érintő eljárásjogi vita, és a norvég fél ennek a végkimenetelét kötötte a civil pénzek sorsához, ő pedig ezért gondolta azt, hogy állítsák le mind a két programot. A magyar kormány nem akarja a szerződésben foglalt célokat megváltoztatni, viszont folyamatosan bejelentéseket kapnak, hogy a pénzek felhasználásával szabálytalanságok történnek.

Ez másfajta korszakra emlékeztet

A norvég nagykövet szintén a Szabad Szemmel című műsorban visszautasította, hogy hisztérikusan reagáltak volna. Tove Skarstein elmondta, ők továbbra is kiállnak az Ökotárs Alapítvány mellett, hiszen sosem volt velük semmilyen probléma. „Ezek a vádak, a fizetett külföldi ügynökök emlegetése egy másfajta korszakra emlékeztetnek. Tizenhat másik országban is működnek alapok, ugyan így működik a rendszer, sehol máshol nincsenek ilyen vélemények" - mondta a nagykövet. Tove Skarstein kijelentette: ők továbbra is nyitottak a megegyezésre, de a labda a magyar fél oldalán pattog.