Nálunk is okoz megbetegedéseket a nyugat-nílusi vírus

Vágólapra másolva!
A nyugat-nílusi vírus eddig egy halálos áldozatot követelt Magyarországon, tavaly egy 62 éves nő vesztette életét a kór következtében. A betegség hazai történetében tavaly diagnosztizálták a legtöbb fertőzést, 36-ot. Ennek oka valószínűleg az, hogy a korábbi évekhez képest több figyelem irányul a betegségre, így több esetet ismernek fel. A vírus most a szomszédos Szerbiában jelent meg.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is megkezdődött a nyugat-nílusi láz idei idénye Szerbiában, amikor a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet közölte, regisztrálták az első fertőzést egy vajdasági, egészen pontosan óbecsei betegnél. Az ottani hatóságok szerint a közeljövőben további megbetegedésekre lehet számítani.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tájékoztatása szerint a kórokozó Magyarországon rendszeresen előfordul, a szakemberek évente általában négy-öt, laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedést diagnosztizálnak, főként az Alföldön. 2004-ben három, 2005-ben nulla, 2006-ban egy, 2007-ben négy, 2008-ban pedig 19 nyugat-nílusi lázas megbetegedést regisztráltak a hatóságok. 2009-ben hét, 2010-ben 20, 2011-ben négy, 2012-ben 18 esetet jegyeztek fel. A többihez képest kiugróan magas számokat hozó évek csapadékosak voltak, ami kedvez a kórokozó terjesztői, a szúnyogok elszaporodásának.

Az OEK tájékoztatása szerint a betegség történetében tavaly diagnosztizálták az eddigi legtöbb – azaz 36 – nyugat-nílusi vírus által okozott fertőzést. Az esetek száma annak ellenére megduplázódott az előző évekhez viszonyítva, hogy a szúnyogok szaporodásához nem voltak előnyösek az időjárási körülmények. Az emelkedés az OEK szakemberei szerint azzal magyarázható, hogy az utóbbi években mind nagyobb figyelem irányul a betegségre, aminek következtében a korábbi időszakhoz képest több esetet sikerül felderíteni.

A fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, az esetek ötöde túlnyomórészt enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, magától gyógyul. A fertőzések körülbelül egy százaléka azonban agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ezek némelyike, főként idős vagy immunkárosodott betegek esetében halálos lehet.

A betegség szezonális, hazánkban augusztus-október között jelentkezik. A kórokozó ellen védőoltás nem létezik, a szúnyogok ellen viszont többféle módszer is bevethető.