Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az élettársa állítólagos bántalmazásáról elhíresült Balogh József azt mondja, tartozik annyival Fülöpházának, hogy ősszel megint elindul a polgármesteri címért, főleg, hogy a helyiektől ismét felkérést kapott. A volt fideszes politikus pártnevekről hallani sem akar, mint mondja, a politika még a helyi hivatalból is ki van tiltva. Élettársával pedig olyannyira kibékült, hogy a nő az ügyészségnek írt levelet a megbocsátásról.
Vágólapra másolva!

Ahány ember, annyifélét mond Fülöpházán a vak komondoros ügyről elhíresült polgármester, Balogh József újrázási szándékáról. A Kecskemét melletti, 900 fős, takaros településre azért utaztunk, hogy megtudjuk, mit is jelent pontosan, hogy a helyi közösségek kérték fel a volt fideszes politikust az újraindulásra.

Az első szimpatizánst valóban nem kell sokáig keresgélni. "Ha Balogh valóban meg is verte a feleségét, az a magánügye, attól még lehet jó polgármester ezután is" – mondta a településen élő Molnár Béla. Szerinte "Jóska nagyon sokat tett a faluért", ő díszköveztette le a járdákat, felújította a játszóteret, felhúzott egy tészta- és csirkegyárat is.

Fülöpháza és egy gólya Forrás: Fábián Tamás - Origo

Aztán jön az ellenérv is. Egy takaros ház előtt virágokat locsoló, névtelenséget kérő nő szerint Balogh nem való a közéletbe, de az emberek nem veszik komolyan ezt az ügyet, mert:

A korábban az önkormányzatnál dolgozó hölgy ugyanakkor azt mondja, a faluban tényleg nagyon elfogadott Balogh, szinte mindenkivel jóban van.

És még az sem biztos, hogy a politikusnak rosszul jön, hogy a bántalmazási ügye után elhagyta a Fideszt, derül ki egy újabb kérdezősködésből. A csak keresztnévvel nyilatkozó Zoltán szerint Fülöpháza 80 százaléka ellenzéki, mert "látják, hogy mekkora szabadrablás megy itt". Szerinte Balog azért népszerű a faluban, mert a település 30 százaléka nyugdíjas, nekik pedig sokat kedvez, "eteti őket". A férfi Balogh teljesítményével sem túl elégedett: mint mondja, a Balogh által ígért több száz új munkahelyből nem lett semmi, és bár a tészta- és csirkefeldolgozó üzem már áll, még nem kapták meg a szükséges engedélyeket, ezért nem üzemelnek. Még megpróbálkozunk a helyi kocsmával is, de a sörözgető férfikoszorút nem különösebben mozgatja meg Balogh következő polgármesterségének a gondolata, mondván "nekünk mindegy".

Balog házához érve az élettársával, Terikével és a politikus lányával találkozunk. Terike jó színben van, mosolyog, ránézésre hihetőnek tűnik, hogy valóban kibékültek a párjával. "Megbeszéltük a dolgot, most már csak nyugalomra vágyunk" – mondta, többet pedig nem nagyon szeretett volna hozzátenni, inkább Baloghhoz irányított minket, mondván, kedvese nem zárkózik el az újságíróktól.

Balogh József háza Forrás: Fábián Tamás - Origo

Balogh József pedig valóban készséggel állt rendelkezésünkre, és rögtön azzal kezd, hogy "nem volt arról szó, hogy függetlenként indul, ez pontatlanság", de nem árul el többet. Pedig nehéz elképzelni, hogy pártszínekben indulna, mert nem sokkal később a polgármesteri eredményeit sorolva már azt mondja, együtt dolgozik a közmunkásokkal, és "nem folytatunk pártpolitikát". "Nálunk meg van tiltva, a hivatalban is, még a pártok neveit sem szeretem, ha felsorolják" – teszi hozzá.

A jelöltségről aztán tovább titokzatoskodik. "Mondhatnám azt is, hogy igen, meg azt is, hogy nem. Nézze, az előző választáson, 2010-ben megkeresett három idős hölgy. Időpontot kértek, nálunk fogadtam őket, a párom készített nekik süteményeket, eltelt egy óra, jó hangulatban, majd a legbátrabb mondta, hogy Józsikám, azért jöttünk, hogy felkérjünk polgármesternek. Összenéztünk a párommal, egyeztettünk, megköszöntem szépen, és elfogadtam a felkérést" – emlékszik vissza a négy évvel ezelőtti pillanatokra.

"Hasonló a helyzet, mint 2010-ben" – tér rá a jelenre. "Akkor fölkértek polgármesternek, és most is. Nem én döntöttem el, olyan ez, mint amikor magának azt mondják, hogy el kell jönni Balogh Józsefhez, és csinálnia vele egy interjút. Akkor nem ön dönti el, hanem megcsinálja, amit a főnöke kér. Nekem a főnökeim a helyi választópolgárok. Ha ők azt mondják, hogy indulni kell, akkor indulni kell. Mint ahogy megígértem a drága jó idős asszonykáknak, ezt megcsinálom, és ha úgy adódik, folytatom. De még nincs itt az ideje erről beszélni. Még lesz uniós választás is addig" – kezd ismét hárításba.

Balogh József Fotó: Fábián Tamás - Origo

Mint mondja, minden Fülöpházához köti, "itt nőttem fel, itt éltem és élek a mai napig, itt él a hat gyerekem és a tíz unokám". Megígérte a helyieknek, hogy ingyen, egy fillér nélkül útjára indítja és fejleszti a falut. "És persze nagyon örülök, hogy csinálhatom, felemelő és boldog vagyok tőle. Ha valamilyen rendezvény van, mindig támogatom, ha jön a nagy hó, akkor beülök a saját hókotrómba, és megyek a saját üzemanyagommal. Ez a falu adott nekem életet, hát nem tartozom ennyivel a falunak, hogy segítsem?"

Pedig, mint mondta, nem volt könnyű dolga. A lánya beteg lett, mindennap mellette volt, "ott volt az országgyűlés, és itt is meg kellett csinálni a dolgokat, például az óvodát. Ahogy megkezdődik a nyári szünet, kezdjük a felújítást."

Hogy ki támogatja őt, azt éppen a bántalmazási ügyön tudta lemérni, mondja. "Arra jó volt, hogy helyileg felmérjem, hogy kire lehet igazán számítani, ki bizonytalan, és kire nem számíthatok. Negatív hírré vált, az emberek viszont nemhogy elfordultak volna, hanem inkább mellém álltak" – mondja.

Sportpályák Fülöpházán Forrás: Fábián Tamás - Origo

Ami az ellene folyó nyomozást illeti, úgy tudja, nem emelnek vádat, mert úgynevezett közvetítői eljárást kért az élettársa. Egy élettársa aláírásával ellátott levelet mutat, amelyet a nő a Központi Nyomozó Főügyészségnek írt. A levélben a nő azt írta, megbocsátott a párjának, akivel mindent megbeszéltek.

"Kétségtelenül kicsit másképpen adtam elő a történteket közvetlenül az események után. Ennek oka az lehetett, hogy magam is az események és a média által keltett hisztéria hatása alá kerültem. Tény, hogy élettársam, Balogh József egy igazán békés, jó ember. Nagyon ritkán fogyaszt alkoholt, s azt is mértékkel. Az esküvőn valóban kicsit többet ivott a kelleténél, s erőszakkal akadályozta meg, hogy alkohol hatása alatt vezessek. Sem előtte, sem azóta nem bántott, és biztos vagyok abban, hogy a jövőben sem fog ilyen előfordulni" – írta Terike. A kérést az ügyészség bírálja majd el.

Balogh egyébként elmondta, hogy megfogadta, élete végéig nem iszik többet alkoholt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről