Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Beállhat Hunvald György mögé az MSZP

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester
Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy az MSZP Budapest VII. kerületében Hunvald Györgyöt támogatja majd az októberi polgármester-választáson - tudta meg az Origo. A szocialisták budapesti vezetői már egyeztettek is erről a volt polgármesterrel, aki tavaly nem jogerősen másfél év börtönt kapott. Hunvald és az MSZP döntése ugyanakkor függ a Kúria júniusi jogerős ítéletétől is. Hunvald azt mondta az Origónak, "érdemben" addig nem is foglalkozik a kérdéssel.
Vágólapra másolva!

Lázasan keresi az MSZP Budapest VII. kerületében, hogy kivel nyerheti meg októberben az önkormányzati választásokat. Erzsébetvárosban 2010-ig baloldali fölény volt, addig szocialista színekben Hunvald György volt a polgármester. Ellene 2010-ben több büntetőeljárás is indult, egyebek mellett kerületi ingatlanok adásvételével kapcsolatosan, tavaly pedig másodfokon, nem jogerősen másfél éves börtönbüntetést kapott. A 2010 őszi választások óta fideszes polgármester és fideszes többség vezeti a városrészt.

Az Origo több fővárosi MSZP-s forrásból úgy értesült, hogy a párt budapesti vezetésében felmerült: októberben a szocialisták újra beállnak Hunvald György mögé. Az MSZP budapesti vezetői néhány hete informálisan már egyeztettek a volt polgármesterrel arról, hogy milyen módon működnének együtt, ha Hunvald úgy dönt, elindul a posztért.

Végső döntés nincs, mert az MSZP-sek és Hunvald is a Kúria június elejei döntésére várnak, amely harmadfokon, jogerősen határoz majd arról, hogy Hunvald milyen szerepet játszott az erzsébetvárosi ingatlanügyekben. Ekkora dől el, hogy a Kúria helyben hagyja-e a másodfokú ítéletet (ez másfél év börtön, de ennél többet ült már előzetesben a volt polgármester, így börtönbe biztosan nem kell majd vonulnia), súlyosbítja-e azt, esetleg teljesen felmenti Hunvaldot. Szintén ekkor derül ki, hogy eltiltják-e a közügyek gyakorlásától, amely eleve kizárhatja az októberi indulását.

Hunvald ellen nem érdemes indulni

"Nem döntöttünk Hunvald támogatásának ügyében, csak felkészülünk arra az eshetőségre is, hogy beszáll a küzdelembe" - mondta egy névtelenséget kérő budapesti MSZP-s az Origónak arról, miért egyeztettek Hunvalddal. Erzsébetvárosban győzelmi esélyei vannak a baloldalnak, az április 6-i választáson a DK-s Oláh Lajos egyéniben megnyerte a Terézvárossal összevont körzetet, és a VII. kerületben a baloldali összefogás listája több szavazatot kapott, mint a Fideszé. Igaz, csupán 131 szavazat az előny.

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az MSZP-sek ezért úgy számolnak, hogy ha Hunvald akár függetlenként is elindul, teljesen ellehetetleníti a baloldali jelölt győzelmét. Többen beszéltek egy hónapokkal ezelőtti helyi kutatásról, amely szerint Hunvald a büntetőeljárás ellenére is népszerű (a pontos adatokat viszont senki nem árulta el). Ha Hunvald úgy dönt, hogy elindul újra a polgármesteri posztért, az MSZP hajlandó lehet úgy támogatni, hogy nem indít ellenjelöltet, "csak beáll mögé" - mondta egy budapesti MSZP-s.

Kerestük Hunvald Györgyöt, aki azt mondta az esetleges visszatéréséről, hogy a Kúria döntéséig ez nem aktuális kérdés, "nem is foglalkozom ezzel érdemben addig". Kispál Tibor, az MSZP erzsébetvárosi elnöke pedig azt mondta az Origónak, hogy jelenleg az EP-választásokra készülnek, május 25. után foglalkoznak a kérdéssel, "a politikai partnerekkel is csak ezután egyeztetünk".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről