Áder János megkövette Pásztor Istvánt

Áder János rendkívüli sajtótájékoztatója a Sándor palotában
Vágólapra másolva!
Akik leköpték Pásztor Istvánt a parlament alakuló ülése előtt, azok az egész magyarságot alázták meg - mondta Áder, aki megkövette Pásztort, és a vajdasági magyarokat is.
Vágólapra másolva!

Áder János fél 11-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Sándor-palota Tükörtermében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője elleni támadás ügyében. Mint arról mi is beszámoltunk, Pásztor Istvánt kedden, az alakuló ülés előtt a Parlament előtt tüntetők szidalmazták, hazaárulónak nevezték, és többször leköpték. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított.

Áder János a sajtótájékoztatón azt mondta, Pásztor István, a vajdasági magyarság vezetője személyes meghívására vett részt az Országgyűlés alakuló ülésén. Jelenléte azt üzente, hogy a kisebbséghez tartozó magyarok fontosnak érzik így is kifejezni a nemzethez tartozásukat.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

"Akik minden emberi mivoltukból kifordulva megalázták Pásztor Istvánt, azok megalázták a Magyarországon élő kisebbségeket, a vajdasági magyarokat, a határon túl élő magyarokat, egész nemzetünket" - mondta Áder.

A köztársasági elnök szerint nem nézhetjük tétlenül, ha valaki a határon túl élő magyarokat gyalázza, nem fordíthatjuk el tekintetünket, ha bárkit vallása, származása miatt megaláznak. Az ügy tanulsága, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy az ilyen eseteket megakadályozzuk, ha pedig megtörténik, akkor az állam a törvény minden szigorával sújt le azokra, akik semmibe veszik, hogy senkit nem alázhatnak meg.

Áder finoman azt is jelezte, hogy az eset "a hatóságok szeme láttára" történt meg, ugyanis a köpködést több rendőr is tétlenül végignézte. Áder szerint minden ilyen esetben félre kell tenni a politikai haszonlesést, a méricskélést, és csak egy lehetőségünk marad: egy emberként állunk azok mellé, akiket megaláztak. "Ezért megkövetem Pásztor Istvánt, és minden vajdasági magyar honfitársunkat" - mondta.