Vágólapra másolva!
A határidőre vissza nem vitt ajánlóívek miatt kiszabott mintegy 92 millió forint bírság alig több, mint egy százalékát, 964 ezer forintot fizettek be az európai parlamenti választásra nyilvántartásba vett pártok a Nemzeti Választási Iroda számlájára.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 25-én szabta ki 16 pártra a bírságot, minden egyes vissza nem vitt ajánlóív után 50 750 forintot. A legtöbbet, 38 millió forintot, az Összefogás Pártnak kell fizetnie, mivel 750 ajánlóívet nem vagy határidőn túl vitt vissza, de 20 millió forintnál nagyobb bírságot kapott az Új Dimenzió Párt, 17 milliós bírságot kapott a Seres Mária Szövetségesei, és 10 milliós a büntetése az Új Magyarország Pártnak is.

Az EP-választáson listát állító pártok közül egyedül a Magyar Szocialista Párt tudott elszámolni az összes átvett ajánlóívvel. Az NVI nyilvántartása szerint a 16 megbírságolt pártból mindössze négy fizette be a kiszabott bírságot: a Jobbik 50 750, az LMP 152 250, a Fidesz-KDNP 355 250, a Modern Magyarország Mozgalom 406 ezer forintot fizetett be.

Az országgyűlési választás során összegyűjtött ajánlóívek vissza nem vitele miatt a választási bizottságok több mint 1,8 milliárd forint bírság megfizetésére kötelezték az érintetteket, de csak 7,7 milliót fizettek be.