Visszalépett 11 slamelőadó a március 15-i műsortól

Vágólapra másolva!
Sajnálják, hogy nem mondhatják el az Erkel Színházban, hogy mit gondolnak a sajtó- és szólásszabadságról - többek közt ezzel indokolta a március 15-i Red Bull Pilvaker rendezvény 11 előadója, hogy miért mondja le a fellépést.
Vágólapra másolva!

Visszalépett 11 előadó az Erkel Színházban megrendezendő Red Bull Pilvaker - A Szavak Forradalma rendezvényről. Az előadók egy nyilatkozatot tettek közzé, amelyben tisztázni kívánják a helyzetet, de egyben le is mondják a Pilvakeren való részvételt.

A lépést azzal indokolták, hogy "bár meghívást kaptunk rá és a nyitottság mindkét fél részéről adott volt, már a közös munka kezdeti fázisában világossá vált, hogy a szervezők, a rendezvény műsorszolgáltatói és a mi elképzeléseink korántsem egyeznek azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ma, Magyarországon, 2014 márciusában 1848 márciusának, a Nemzeti dalnak vagy a 12 pontnak az öröksége, és hogy mi is pontosan ezeknek az aktualitása".

"Sajnáljuk, hogy a forradalom, a sajtó- és szólásszabadság ünnepén, nem mondhatjuk el az Erkel színpadán, mit gondolunk ezekről az értékekről, a helyzet feloldására azonban valóban nem volt más mód" - olvasható a 11 előadó nyilatkozatában.

A közleményt Csider István Zoltán, Gábor Tamás, Győrfi Kata, Horváth Kristóf, Kemény Zsófi, Mavrák Kata, Németh Péter, Pion István, Simon Márton, Süveg Márk és Tolnai Eszter írta alá.

Március 15-én az Erkel Színházban tartják a Red Bull Pilvaker rendezvényt, ahol modernebb műfajok, mint a slam vagy a rap is bekerül az ünnepi műsorba. A rendezvényre 1848 nézőt várnak, a jegy 1848 forintba kerül.

A Red Bull közleményben hangsúlyozta, hogy független piaci szereplőként tartja magát ahhoz az elvhez, hogy rendezvényein az aktuálpolitikának nincs helye. Hozzátették, hogy a szereplők felkérése hónapokkal ezelőtt megtörtént, a koncepciót minden érintett ismerte. A slammerek a szervezőkkel egyeztetve hetekkel ezelőtt döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a produkcióban, a végleges forgatókönyv ennek szellemében készült – áll a Red Bull közleményében.

Cikkünk korábbi változatában tévesen állítottuk, hogy a 11 aláíró arra hivatkozva mondta volna le a rendezvényt, hogy konkrétan az MTVA-nak nem tetszett egy-két produkció. Az Index által is idézett mondatok az eredetileg a K. Úr ír című blogban, majd a Huppa.hu-n Slamtelenség címmel megjelent írásból valók, amelyeket azonban nem a 11 előadó fogalmazott meg.