Szaporodnak a gyanús jelek a választási aláírások körül

Hogyan gyűjtötték a kisebb pártok az aláírást, csalást emlegetnek, választás 2014, gyanús jelek
LMP aláírás gyűjtés március 15. ünnepség, népszavazás
Vágólapra másolva!
Nem tisztán jutott aláírásokhoz, hanem a már kitöltött és aláírt ajánlóívekre hajtott több kis párt jelöltje – legalábbis ilyen tapasztalatokról számolt be az Origónak több aláírásgyűjtő aktivista. Szerintük így történhetett meg, hogy minden eddiginél több az egyéni induló az áprilisi választásokon. A választási irodáknak rengeteg adatot kellett átnézniük két-három nap alatt, és ott is volt, aki gyanúsnak találta a túl tiszta, gyűrődés nélküli papírokat, de nem volt idő az alapos ellenőrzésre.
Vágólapra másolva!

Törvénytelen eszközökkel is próbáltak aláíráshoz jutni egyes pártok – állította az Origónak több olyan párt képviselője, akiket a kisebb szervezetek aktivistái megkörnyékeztek. Mizsei László, aki az LMP színeiben indul Budapest 16. választókerületében, például egy áruházi parkolós sztorit mesélt el.

Mizseit aláírásgyűjtés közben egy férfi szólította meg. "Nem mondta el, melyik szervezettől van, csak odajött barátkozni, hogy na, ’te is gyűjtesz, én is gyűjtök, nem tudunk egymásnak segíteni?' Ha magánemberként ketten aláírjuk egymásnak, az még rendben van, de ő ennél többet akart" – mondta Mizsei, aki szerint nem ez volt az egyetlen eset. "Egy másik alkalommal úgy próbált meggyőzni valaki, hogy ’ti is kis párt vagytok, mi is kis párt vagyunk, össze kellene dolgoznunk’. A srác mondott valamit, hogy melyik az ő pártjuk, de amikor visszakérdeztem, már nem válaszolt" – mondta Mizsei, aki nem tudta meg végül, melyik párttal cserélhetett volna aláírásokat.

Hasonló tapasztalatai voltak Sarkadi Lászlónak, aki a 4K! – Negyedik Köztársaság jelöltje lett volna Budapest 6. választókerületében, de végül nem sikerült összegyűjtenie a szükséges 500 aláírást. Sarkadi Lászlót a Blaha Lujza téren egy másik kis párt aktivistája környékezte meg, hogy trükközzön az aláírási ívekkel. "Jött hozzám egy fiú, hogy segítsünk egymásnak. Örültem, arra gondoltam, hogy aktivistákat adhatnánk egymásnak, de mondja, hogy

Elküldtem, hiszen ez többrendbeli közokirat-hamisítás lenne. A fiú azért felírta egy szórólapra a telefonszámát." Sarkadi azt mondta, utána kell néznie, hogy megvan-e még a telefonszám.

Nem volt idő mindent ellenőrizni

Minden eddiginél több, 1579 egyéni jelölt indul az április választásokon, és 18 pártnak sikerült országos listát állítania. Több olyan kisebb párt is sikerrel járt, amely tavaly ilyenkor még nem is létezett, és ma is szinte teljesen ismeretlen a nagyobb nyilvánosság előtt. Négy évvel ezelőtt nagyjából feleannyi, 810 induló volt (176 egyéni választókerületben), és csupán hat szervezetnek sikerült országos listát állítania. A jelöltek látványos növekedésének, amely még a Nemzeti Választási Iroda vezetőjét is nagyon meglepte, két oka is van: egyrészt a szabályok megkönnyítették a jelöltek indulását (500 aláírás elég volt a 70-80 ezer fős körzetekben, és egy választó több jelöltnek is aláírhatott), másrészt a jelöltek és a pártok ezen a választáson pénzt is kapnak a kampányoláshoz az állami költségvetésből.

A Fidesz rájött, hogy neki a sok jelölt a jó

Eredetileg szigorúbb szabályozáson gondolkodott a Fidesz. A 2011-es választási törvényben még az szerepelt, hogy 1500 ajánlószelvényt (ismertebb nevén kopogtatócédulát) kell gyűjteniük a pártoknak, és 2012 őszéig csak arról volt a vita a Fidesz vezetésében, hogy milyen határidőt adjanak a cédulák gyűjtésére. 2012 szeptemberében, a Fidesz sárvári frakcióülésén azonban felvetődött az ajánlási rendszer teljes eltörlésének ötlete. Információnk szerint úgy merült fel először, hogy a már parlamenti pártok jelöltjeit mentesíteni kellene az ajánlásgyűjtési hercehurca alól.

Egy döntések hátterét ismerő fideszes vezető akkor azt mondta az Origónak, hogy ezek után került szóba, hogy töröljék el teljesen az ajánlási rendszert. A politikus szerint ugyanis a fideszes vezetők végül arra jutottak, hogy elsősorban a Fidesznek kedvez, ha több jelölt indulhat egy-egy körzetben, mert a kormánnyal elégedetlenek szavazatai így szétaprózódnak. Így aztán abban maradtak, hogy minél kisebb akadályt gördítenek egy jelölt indulása elé, "virágozzék minden virág" - fogalmazott a politikus.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke egy tévéinterjúban a kopogtatócédulás rendszer eltörlését azzal indokolta, hogy az ajánlószelvények nem védték meg a politikát "a paprikajancsiktól, kalandoroktól és haszonlesőktől az elmúlt húsz évben", majd bejelentette, hogy 200 aláírás kell majd az induláshoz. 2012 novemberében a törvényjavaslatot végül úgy fogadta el a Fidesz-KDNP, hogy ennél valamivel több, 500 ajánlás kell az induláshoz, és egy választó több jelöltet is támogathat.


Az aláírásgyűjtésre bő két hetük volt a pártoknak. A Fidesz-KDNP és a baloldal (MSZP-Együtt-PM-DK-MLP) már az első héten leadta az ajánlásokat, a Jobbik és az LMP jellemzően a második héten kérte a jelöltek nyilvántartásba vételét. Az utolsó két-három napban viszont több mint ezer jelölt zúdította rá az aláírásokat a helyi választási irodákra, ami komoly feladat elé állította az irodák munkatársait.

"Hat-nyolc órás munka egy jelölt 500 aláírását ellenőrizni, és csak azt néztük, hogy stimmelnek-e az adatok, a nyilvántartásban benne van-e a választópolgár" – mondta az Origónak az egyik budapesti választási irodában dolgozó munkatárs, akinek nincs felhatalmazása arra, hogy nyilatkozzon, ezért kérte, hogy ne írjuk le a nevét. Azt mondta, kerültek a kezébe gyanúsnak tűnő ajánlóívek, de nem volt idő utánajárni a gyanúnak (három nap alatt kell a választási irodának ellenőriznie az adatokat, és a választási bizottságnak döntést hoznia). "Az utolsó napokban ránk zúdított ívek között rengeteg feltűnően tiszta volt, gyűrődésnek nyoma sem volt, gyöngybetűkkel írták az adatokat,

– vélte a munkatárs, aki jelezte a problémát a főnökének. Az iroda vezetője szerint azonban nekik az adatokat kell ellenőrizniük, a gyűrődéssel nem tudnak mit kezdeni.

A munkatárs szerint a megfeszített munka miatt nem volt idejük ellenőrizni azt sem, hogy ha egy választópolgár több jelöltet ajánlott, egyezik-e az aláírása a másik jelölt ívén látható szignóval. "Ha valakinek megvolt az 500 érvényes, abbahagytuk az ellenőrzést, és nyúltunk a következő paksamétához" – mondta. Az országban több helyről is érkeztek csalásra utaló jelek. Pakson a választási iroda egyik munkatársa találta meg a saját adatait egy olyan jelölt ívén, akit ő biztosan nem ajánlott. Hódmezővásárhelyen pedig két párt (Határon Túli Magyarok Pártja, Kisgazdapárt-MIÉP) aláírásai miatt tett feljelentést a helyi választási iroda.

A kisebb pártokat nem látták az utcán

Több megkérdezett nagyobb, parlamenti párt politikusa is azt mondta, hogy azért sem értik a kisebb pártok jelöltjeinek sikerét, mert semmi jele nem volt annak, hogy gyűjtenék az aláírásokat. Egy budapesti körzet MSZP-s kampányfőnöke szerint az aktivisták és a szimpatizánsok folyamatosan jelentették, hogy a Fidesz, a Jobbik vagy az LMP hol standol, vagy hol járja a házakat, és a kampányfőnök azt is tudta, ha a KTI (Szili Katalin pártja) vagy a Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt egy aktivistája valahol megjelent. A kampányfőnök szerint ugyanakkor a sok egyéb, végül listát is állító

Az LMP-s Mizsei László tíz nap alatt gyűjtötte össze a szükséges aláírásokat, 8-9 ember segített neki, köztük a felesége. "Az aktivistáink segítettek a standolásban, én szórólapoztam is. Az aláírásoknak körülbelül a harmada úgy jött össze, hogy személyesen bekopogtattunk a házakhoz. Délután kezdtük, és körülbelül napi hat órát szántunk rá. Így jött össze végül 710 aláírás" – mondta.

Istvánffy Andrást, a 4K! elnökét azért lepte meg a többi kisebb párt sikere, mert az ő tapasztalataik szerint az emberek nem nagyon írnak alá olyan pártoknak, amelyeket korábban nem ismertek. "Mi főleg kopogtatással szedtük össze az aláírásainkat. De főleg olyan házakhoz mentünk, ahol azt megelőzően szórólapoztunk is, hogy az emberek megismerjenek minket” – mondta Istvánffy. Szerinte gyanús az is, hogy több helyen utasították vissza őket azzal a kifogással, hogy már aláírtak valamilyen parlamenti pártnak, és másoknak nem akarnak (még akkor sem, ha lehetőség van több párt ívét is aláírni). Istvánffy szerint ilyen esetekben sosem merültek fel kisebb pártok nevei.