Törőcsik és Bodrogi is marad a Nemzetiben

Vágólapra másolva!
Legalább kilenc színész már igent mondott Vidnyánszky Attila felkérésére, hogy maradjon a Nemzeti Színházban, Törőcsik Mari mellett ilyen lehet többek között Básti Juli és Udvaros Dorottya is - írja az Index.
Vágólapra másolva!

A lap úgy tudja, az első egyeztetések a múlt héten zárultak le a színház igazgatói posztját július 1-től betöltő szakember és a társulat negyven színésze között. Az már korábban kiderült, hogy Kulka János, Szabó Kimmel Tamás, László Zsolt, Péterfi Bori és Molnár Piroska nem marad. Marad viszont a fentiek mellett Bodrogi Gyula, Sinkó László, Szarvas József, Blaskó Péter, Tompos Kátya és Tenki Réka is.

A hírt egyelőre csak Törőcsik Mari és Szarvas József erősítette meg az Indexnek, Törőcsik Mari azzal, hogy "igen, igent mondtam, aláírom a szerződést. Az okokról viszont nem nyilatkozom, mivel egyszer már az Alföldi-Vidnyánszky-ügyben magyarázkodásra kényszerültem, és ezt megalázónak tartom. A véleményemet mindkét rendező-színházigazgatóval személyesen beszélem meg, és ez nem tartozik a nyilvánosságra".

Szarvas József azt mondta, jó hangulatú, részletes beszélgetések zajlott le az új igazgató és közötte, de konkrét darabokról, szerepajánlatokról még nem esett szó, "mivel az csak akkor lesz aktuális, ha teljesen összeáll a társulat". Szarvas szerint "talán nyugodtabb most a hangulat a színházban, mindenki tudja már a saját döntését, és az igazgató döntését is, tisztul a kép, bár ez sok fájdalmat is jelent."

Az előadó-művészeti törvény szerint a konkrét szerződési ajánlatokat március 31-ig kell megtennie az új igazgatónak, a színészeknek pedig egy hónapjuk van eldönteni, elfogadják-e, vagy nem.

Régóta folyik a találgatás arról, hogy mi lesz Stohl Andrással. Az Index azt írta, Vidnyánszky Attila szívesen foglalkoztatná tovább Stohlt, de az volt a feltétele, hogy a színész "építse le egy kicsit a kereskedelmi tévés szerepléseit".

Egyelőre három színészről lehet tudni, hogy biztosan érkezik a társulatába: Trill Zsoltot, Szűcs Nellit és Ráckevei Annát a jövő évadtól kötheti szerződés a Nemzeti Színházhoz.

Az Indexnek többen azt mondták, az a folyamat, amely most lezajlik a színházban, "teljesen normális. Amikor Jordán Tamástól átvette Alföldi a színházat, tucatnyi színészt küldött el, köztük Benedek Miklóst és Trokán Pétert".

Vidnyánszky Attila az MTI-nek azt mondta: mivel a szerződtetési tárgyalások még nem zárultak le, nem nyilatkozik arról, hogy ki marad, és ki távozik a teátrumtól. A leendő igazgató hozzátette, hogy a már lezajlott első négyszemközti beszélgetéseken ajánlatot tett a színészeknek a közös munkára vonatkozólag, és várhatóan március végéig megkapja válaszukat.

Az MTI korábbi értesülése szerint Vidnyánszky Attila a társulat mintegy negyedének mondta azt, hogy nem szeretne velük együtt dolgozni, és voltak olyan művészek is, akiket ugyan szerződtetne a jövő évadra, de nemet mondtak neki. Így összességében a társulat mintegy feléről valószínűsíthető már, hogy elhagyja a teátrumot.

Hárman jelezték már korábban, hogy az igazgatóváltást követően távoznak a Nemzeti Színháztól: Kulka Jánosról, László Zsoltról és Péterfy Boriról tudható, hogy a jövő évadtól máshol folytatja pályáját. Az MTI információi szerint az első beszélgetéseken Molnár Piroska jelezte, hogy elhagyja a társulatot, és Gáspár Sándor sem marad.

Vidnyánszky Attila arról szólva, hogy bővíti-e a társulatot, annyit elárult, hogy az első évadban biztosan nem akar a jelenlegi 37 színésznél több taggal rendelkező társulattal dolgozni. Az MTI négy színészről tud, aki Vidnyánszky Attilával a Nemzeti társulatába érkezik: Ráckevei Annát, Reviczky Gábort, Trill Zsoltot és Szűcs Nellit a jövő évadtól kötheti szerződés a teátrumhoz.