Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Letette az állampolgársági esküt az ötszázezredik külhoni magyar

Vágólapra másolva!
Ünnepélyes keretek között letette az állampolgársági esküt az ötszázezredik külhoni magyar kérelmező, Böjte Csaba és édesanyja, Böjte Julianna csütörtökön a Parlamentben.
Vágólapra másolva!

Hosszú idő után 2010-ben végre sikerült leverni azt a lakatot Magyarország kapujáról, amit a 20. század helyezett rá – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az ünnepségen, amelyen jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is. Levertük a lakatot, és kitártuk az ajtót, hogy minden magát magyarnak valló ember be tudjon lépni rajta – fejtette ki ünnepi beszédében a kormányfő.

„A 20. század történelmi viharai következtében a magyarság a világ legkülönbözőbb pontjaira szóratott szét, és ma már szinte a világ minden pontján élnek magyarok. Mi azt valljuk, hogy lakóhelyüktől függetlenül mindannyian a nemzetünk tagjai" – jelentette ki a miniszterelnök, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy magyar állampolgárként köszönthette Böjte Csaba ferences szerzetest és édesanyját.

A magyar nemzet közjogi egyesítésének ünnepe ez a nap – mondta Semjén Zsolt. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szimbolikusnak nevezte a napot, a helyszínt és azt is, hogy ki vette át az ötszázezredik állampolgárságot. A napot azért, mert a 2004. december 5-ei "nemzetárulás szégyenét hivatott jóvátenni".

A magyar állampolgárságot 2011. január 3-tól lehet kérelmezni az egyszerűsített honosítási eljárás segítségével, amelyet az Országgyűlés 2010. május 26-i döntésével tett lehetővé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről