Vágólapra másolva!
A Bruxinfo szerint a csütörtökön indított 108 kötelezettségszegési eljárásból 3 Magyarországra vonatkozik. Agrártémában, menekültügyben és a lízingelt autók regisztrációs adója miatt küld levelet Brüsszel a magyar kormánynak. Az MTI szerint nem agrárügyben, hanem a versenyhivatali szabályok miatt indítottak eljárást.
Vágólapra másolva!

Három új kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság - írta a Bruxinfo.

A Bruxinfo azt írta, eljárás indul Magyarország ellen egy agrárügyben, a menekültekre vonatkozó dublini konvenció szabályainak megsértése és a lízingelt autók regisztrációs adója miatt. Az MTI szerint az agrárügyek alatt a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci versenyszabályozásról van szó.

Ennél pontosabb információt egyelőre nem lehet tudni, mert a Bruxinfo szerint a Bizottság újabban nem hozza nyilvánosságra, ha figyelmeztető levelet küld a tagállamoknak, ami az eljárás első lépcsőjének számít. Az MTI meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva írt.

Az Európai Bizottság összesen 108 ügyben indított eljárást a tagállamok ellen. A testület havonta egyszer, egy csomagban dönt az eljárásokról, és a Bruxinfo szerint a mostani több mint 100 eset elmarad az átlagostól.

A kötelezettségszegési eljárás akkor indul, ha egy tagállam megsérti az uniós szabályokat. Ilyen figyelmeztetést küldenek, amelyben kérdésekre kell választ adni. Több körös levelezés után, ha az adott tagállam kormánya nem felel meg kielégítően a Bizottság igényeinek, akkor léphet tovább az ügy, amely vége szankciók kirovása lehet.