Csatáryt azzal vádolják, hogy kutyakorbáccsal vert zsidókat

A Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján háborús bűntett gyanújával őrizetbe vett Csatáry László ül egy autóban, amint távozik a Budapesti Nyomozó Ügyészség épületéből 2012. július 18-án, miután a bíróság elrendelte házi őrizetbe helyezését.
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Csatáry László ellen, aki az ügyészség szerint különösebb indok nélkül bántalmazta az internált zsidókat.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a vádiratot a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

A vád szerint Csatáry 1942 őszén, rendőrként a visszacsatolt Kassára került. Miután 1944 márciusában a németek megszállták Kassát, gettót, majd később a téglagyárban internáló-, illetve gyűjtőtábort hoztak létre, ahová a rendőrség és csendőrség közreműködésével 1944 áprilisában a kassai, illetve Kassa környéki zsidóság túlnyomó részét - közel 12 ezer főt - internálták.

A kassai rendőrkapitányság vezetője, Horváth György 1944. május elején Csatáryt nevezte ki a téglagyári internáló-, illetve gyűjtőtábor elöljárójának. Csatáry puszta kézzel, és a nála lévő kutyakorbáccsal rendszeresen, minden különösebb indok nélkül verte, bántalmazta az internáltakat nemre, korra és egészségi állapotra tekintet nélkül.

A fogva tartott közel 12 ezer zsidót az 1944. május közepe és június eleje közötti időben, tehervagonokba zsúfolva különböző, a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba - legtöbbjüket Auschwitzba - deportálták, ebben Csatáry tevékenyen közreműködött.

Az egyik transzport elindítását megelőzően Csatáry az egyik deportált kérése ellenére megtiltotta, hogy a körülbelül 80 fővel telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokon ablakot vágjanak, hogy enyhítsenek az embertelen körülményeken. Csatáry szándékosan segítséget nyújtott a deportált zsidók sérelmére elkövetett törvénytelen kivégzésekhez és kínzásokhoz is.

A vádemelésről a BBC is vezető hírként számol be. A Csatáryról szóló cikkeinket itt találja.