Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fekete György a puccsot megúszta, de az ellenállás kitart

Fekete György,  Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke szavaz az akadémia közgyűlésén Budapesten, a Vörösmarty téri Kristályházban 2012. december 15-én.
Vágólapra másolva!
Senki nem kapkod Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének posztjáért, ez is segíthette abban, hogy egy készülő belső lázadás ellenére megtarthatta posztját. Fekete szerint szavait szándékosan kiforgatják, és pánikot keltenek az akadémia körül. Több tag szerint viszont Fekete hozzáállása az akadémia pusztulását okozhatja. Posztját erősíti, hogy ő a kulcs a kormány támogatásához.
Vágólapra másolva!

Mocskolódás és támadás akkor is lesz, ha én nem vagyok, tehát maradok a helyemen - Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a múlt heti elnökségi ülésen egy résztvevő szerint főként ezzel érvelt az ellen, hogy megpróbálták elmozdítani a tisztségéből. Az elnökség a múlt hét elején már azt is eldöntötte, hogy ha Fekete magától nem hajlandó lemondani, akkor egy gyorsan összehívott rendkívüli közgyűlésen szavaznak a tagok a sorsáról. Az elnökség végül is többórányi vita után elfogadta, hogy ő maradjon az elnök, pedig több vezetőségi tag a múlt hét elején még elszántan próbálta volna rávenni Fekete Györgyöt a háttérbe vonulásra.

Az elnökségi ülésen már kevésbé voltak határozottak az elnök ellen lázadozó tagok, mint előtte. Fekete György, aki előzőleg egy levélben értesült társai felvetéséről, az egyik résztvevő szerint egy hosszú beszédben kikérte magának, hogy őt teszik felelőssé a kilépésekért és az akadémiát ért támadásokért, a nyilatkozatait pedig szerinte szándékosan torzította el a média. Fekete György állítólag indulatosan közölte, hogy ez a történet nem róla szól, és ha ő távozna, akkor az utódját még könnyebben fogja szétszedni "az elfogult média és a politikai ellenfelek".

Porig rombolják az akadémia presztízsét

A múlt hét szerdai elnökségi ülés után Fekete György titkársága egy rövid közleményben tudatta, hogy az elnök "a munka folyamatossága érdekében, valamint a felmerült jogos kritikai észrevételeket figyelembe véve" tovább vezeti a Magyar Művészeti Akadémiát. Fekete György az [origo]-nak írásban válaszolt arra, hogy szerinte miért kérte az elnökség a visszavonulását. "Bizonyos nyilatkozataim félreérthetők voltak, ezekért a decemberi közgyűlésen nyilvánosan elnézést kértem. Azonban a média egy bizonyos része elképesztő méretűvé transzformálta megfogalmazásaim vélt következtéseit és olyan hangulatot keltett, hogy az elnökség tagjai úgy értékelték, az Akadémia érdekében célravezetőbb, ha visszavonulok, úgy gondolták, hogy a rám hulló vádak az Akadémiát is kedvezőtlen helyzetbe hozták a közvélemény előtt" - írta Fekete György.

Forrás: MTI/Kallos Bea
Az MMA elnöksége, középen Fekete György elnökkel

Az elnökség Fekete megfogalmazása szerint "a hosszú, tisztázó beszélgetés után" döntött úgy, hogy maradjon a posztján. A tagok közül senki nem is hajlandó nyilatkozni a tanácskozásról vagy Fekete Györgyről, de több névtelenséget kérő MMA-tag szerint szó sincs arról, hogy teljesen lecsillapodtak volna a kedélyek. Többen azt mondták az [origo]-nak, hogy senkinek nincs személyes problémája Fekete Györggyel, mindenki elismeri az MMA-ért végzett munkáját, de a nyilatkozatai, a megnyilvánulásai "már az akadémia jövőjét veszélyeztetik, és porig rombolják a testület presztízsét". A megkérdezett akadémikusok a Műcsarnok átvételének körülményeire céloztak, illetve az Index-interjúban elhangzott kijelentésre, amikor is Fekete kijelentette: "fütyülök erre a demokráciára".

"Ha Fekete György sokáig marad, nekünk annyi" - fogalmazott egy MMA-tag, aki nem tagja az elnökségnek, de a vezetőségből több emberrel is beszélt az aggodalmairól. Az akadémikus szerint Fekete háttérbe vonulásával meg lehet állítani a sorozatos kilépéseket, "a legjobbjaink távozását", illetve azt, hogy folyamatosan csak a botrányok miatt beszélnek az MMA-ról.

A kilépők árulók Fekete szemében

Tavaly december óta majdnem tízen léptek ki az akadémiából, amelynek 250 tagja volt. Fehér László festő, Bukta Imre képzőművész, Ekler Dezső építész, Novák Ferenc koreográfus, Korniss Péter fotóművész, Tompa Gábor színházi rendező, Cserhalmi György színész és Rost Andrea operaénekes is Fekete György megnyilvánulásai miatt hagyta el a szervezetet. Egy akadémikus problémaként említette, hogy Fekete nem intő jelként, hanem árulásként tekint a kilépésekre. Többen említették azt a tavaly decemberi, kézről kézre adogatott levelet, amelyben Ekler Dezső beszámol arról, hogy Fekete György felelősségre vonta és leárulózta, amiért aláírta a Műcsarnok vezetője melletti szolidaritási nyilatkozatot.

Az elnökség több akadémikusánál akkor telt be a pohár, amikor Szakonyi Károly író, a színház- és előadó-művészeti tagozat vezetője is - hosszabb vívódás után - január végén a távozás mellett döntött. Szakonyi Károly az [origo]-nak nem akart nyilatkozni a kilépésről, korábban viszont a 168 órának azt mondta, hogy nem értett egyet Fekete Konrád György író magyarságát kétségbe vonó nyilatkozatával és a Műcsarnok bekebelezésével. "Fekete Györgynek négyszemközt is elmondtam: Konrád Györgyöt nagyon jó írónak tartom, nagyon szeretem [...] Megkérdeztem, egyáltalán ismeri-e a műveit. Kiderült, nem" - mondta a lapnak Szakonyi, aki szerint "a Kádár-rendszerben sem volt hasonló szembenállás a művészeti élet szereplői között".

Forrás: MTI/Beliczay László
A januárban kilépett Szakonyi Károly és Fekete György

Fekete György az [origo]-nak a kilépésről azt mondta, hogy "az, hogy egy szervezetből kilépnek tagok, mert nem értenek egyet a működésével, vagy mert nem érzik ott jól magukat, előfordul". Az elnök hozzátette: "Különbséget teszek aközött, ha valaki egy személyben dönt a szervezethez való tartozásáról, elintézi az adminisztratív formaságokat, szépen elköszön, és aközött, ahogyan a csoportos kilépések történtek, történnek. Erőteljes médiakísérettel, hiszterizált légkörben, pánikhangulatot keltve a média mintegy felszólítja a tagokat, hogy lépjenek ki, de ez még nem elég, nyilvánosan tagadják meg a közösséget a szervezettel, vonják kétségbe az értékeit és a legitimitását. Nem szívesen mondom ki, de ilyen módon a jóhiszemű kilépő csupán eszköze a politikai csoportnak, hatalmi harcnak."

Fekete ajtaja mindig nyitva áll

A kilépések megosztják a megkérdezett akadémikusokat. Egy akadémikus szerint "érzékeny veszteségek, és megálljt kell parancsolni az elvándorlásnak", míg egy másik MMA-tag úgy fogalmazott: "250-ből tízen kiléptek, annyi baj legyen, majd jönnek helyettük újak". Az MMA taglétszáma tavaly év végén növekedett 250-re, és a parlament döntése szerint a rendes tagok jelenleg havi bruttó 150 ezer forint tiszteletdíjat kapnak, a levelező tagok pedig 100 ezret.

Fekete György elárulta, hogy neki személyesen többen jelezték a problémájukat, amit ő többnyire szívesen meghallgat. "A szobám ajtaja mindig nyitva áll, bárki bejöhet és be is jön hozzám. Ezt úgy tessék érteni, hogy az Akadémián fizikailag is nyitva vannak az ajtók, nemigen lát becsukott ajtót, ahol kopogni kellene" - írta Fekete. "Többnyire higgadtan, néha meg szenvedélyesen, egyenes őszinteséggel megbeszéljük a most formálódó köztestület ezernyi problémáját. Annak viszont nem örülök, ha hivatali kérdésekről akar valaki velem négyszemközti beszélgetést folytatni" - írta az elnök.

Ki venné át Fekete örökségét?

Fekete György elmozdíthatatlanságában több akadémikus szerint az is szerepet játszik, hogy nem tolonganak az utódjelöltek. Többen ugyan a most elnökségi tag Jankovics Marcellt, a Nemzeti Kulturális Alap korábbi vezetőjét emlegették lehetséges utódként, de ez információnk szerint az elnökségi ülésen egyáltalán nem merült fel. Jankovics Marcell az [origo]-nak azt mondta, hogy nem kíván nyilatkozni sem az elnökségi ülésről, sem az MMA helyzetéről.

Fekete György esetleges utódjának ugyanakkor nemcsak a szervezeti feszültségeket kellene lecsillapítania, hanem az MMA-nak ígért jogkörökért is harcolnia kellene. A kormány jelenlegi tervei szerint őszig az emberi Erőforrások Minisztériuma az MMA-val közösen vizsgálja át a kultúrafinanszírozás jelenlegi intézményrendszerét. Ez azt jelenti, hogy lényegében az MMA igényei szerint változtatnák meg a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Filmalap, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap kulturális forrásainak elosztását.

Minden megkérdezett akadémikus azt mondta, hogy az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Fekete György a biztosíték arra, hogy a források elosztásában szerepet kap az MMA. Az idén két és fél milliárd forintból gazdálkodó akadémia térnyerését ugyanis a Fideszben sem támogatja mindenki. Akadémisták és fideszes politikusok szerint L. Simon László kulturális államtitkár, aki egyben az NKA alelnöke is, szűkebb körű beszélgetéseken folyamatosan kritizálja a MMA jogkörének bővítését, néhány nappal ezelőtt pedig Andy Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos fenyegetőzött a lemondásával abban az esetben, ha az MMA felügyeli majd a filmes pénzek elosztását.

Az elnök gondjait szintén növeli, hogy az állampolgári jogok biztosa néhány nappal ezelőtt az MMA-ról szóló törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól, mert szerinte ellentétes a művészeti szabadsággal az, hogy az MMA alapító tagjai csupán egyetlen civil szervezetből kerülhettek ki. Fekete György az [origo]-nak az ombudsman véleményére úgy reagált, hogy a 165 alapító tag jó néhány civil szervezet tagja volt (például a Magyar Írószövetség, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, továbbá nyolcan a Széchenyi Művészeti és Irodalmi Akadémia egyesület tagjai is egyidejűleg). Fekete azt írta: "Nem néztem utána, de az a sejtésem, hogy egyetlen olyan alapító akadémikus sem volt közöttünk, aki csakis és kizárólag az MMA egyesület tagja lett volna. Akadémiánk az elmúlt 14 hónap alatt kétszer is bővítette tagságát, jelenleg a levelező tagokkal együtt 240 körüli az akadémikusok száma, és azon dolgozunk, hogy hogyan lehetne tovább bővíteni, társadalmasítani a köztestületet."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről