Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Juci rendesen megvadult

Érsekvadkert, megőrült nő, TEK, rendőri intézkedés, kényszergyógykezelés
Vágólapra másolva!
A szomszédok zrikálása, dobálás, vádaskodás vezetett odáig, hogy terrorelhárítók ugráltak be egy középkorú asszony kertjébe kedden Érsekvadkerten.
Vágólapra másolva!

"A Juci rendesen megvadult" - kommentálták az érsekvadkerti körforgalomnál lévő, hetvenes évek hangulatát árasztó eszpresszó vendégei, hogy kedden ki kellett hívni a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósait az egyik falusi asszonyhoz.

A nőt orvosi vizsgálatra kötelezte a bíróság, ám hiába küldtek neki értesítést, a hivatalos levelekre nem reagált, majd, amikor kimentek hozzá, hogy végrehajtsák a határozatot, nem akart önszántából velük menni. A végrehajtást kísérő rendőrök hiába próbálták jobb belátásra bírni, a nő öngyilkossággal kezdett fenyegetőzni, sőt a szomszédok szerint a házában található gázpalack felrobbantásával is előjött. Kovácsné Nagy Mária helyi polgármester az [origo]-nak csak annyit mondott az ügyről, hogy a "szellemileg kicsit beteg hölgy" veszélyeztette volna önmagát és környezetét is, ezért kellett a hatóság közbelépése.

A környékbeliek által csak Juciként emlegetett asszony a többnyire takaros házakból álló Zrínyi utca egyik nagyobb házában lakott, igaz, az épület meglehetősen elhanyagoltnak tűnik. A téli verőfényben az udvarán hóval borított, feltehetően sóderkupac látszik, a ház emeleti erkélyén hanyagul felaggatott húszszínű lepleket lobogtat az északnyugat felől fújó hideg szél. A földszinti ablakokon hevenyészett rács, a ház homlokzatán hat térfigyelő kamera: szabadon lebegő vezetékeik a közeli ablakok sarkaiban tűnnek el. A ház két sarkán egy-egy "Kamerával megfigyelt épület" feliratú kézzel rajzolt tábla díszeleg, az udvaron mérges keverék kutya adja rekedtes hangját az utcabeli házőrző kutyák ugatókórusához.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A kutya gazdájával volt elég bajuk a szomszédoknak, akiket rendszeresen azzal vádolt, hogy tőle lopják az áramot - fel is jelentette némelyiket az áramszolgáltatónál -, vagy hogy kéményük füstje bekormozza házfalát. Előfordult, hogy köveket dobált át a szomszéd ház tetejére, sárral vagy hóval tapasztotta be annak az ő udvarára néző kisablakát. Nyaranta gyakran a szomszédos utcákig is elhallatszott a ricsaj, amelyet a fiával csapott, hol lábosok fedőinek összeütögetésével, hol visítozással. Az ilyen és ehhez hasonló balhék miatt többször is volt kint a rendőrség, feljelentések születtek, hatósági ügyek indultak. Az egyik ilyen - információink szerint a 32 éves fiát érintő gyámügyi - eljárás végeredménye volt a keddi akció.

A hatósági intézkedésnek ellenálló nő fenyegetései miatt a rendőrök végül a TEK-et hívták segítségül. Riasztásukat a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerint az "ön- és közveszélyes személy indokolta, aki bezárkózott, és kést vett magához, miközben öngyilkossággal fenyegetőzött" - írták az [origo] megkeresésére.

Az [origo] érdeklődésére a TEK szóvivője közölte, ők akkor mennek, ha egy érintett kapitányság hívja őket, most is ez történt. Az akció részleteire vonatkozó kérdésekre - hogy hányan vonultak ki, mekkora ellenállást tanúsított a nő, meddig tartott az akció... stb. - azt mondta, hogy a törvényes határidőn belül válaszolnak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A TEK-et 2010-ben megalapító kormányrendelet elsősorban a terrorfenyegetés kezelésével kapcsolatos feladatokat bízta meg a szervezetet, de ők kapták a kiemelt személyek védelmét, az általuk látogatott rendezvények biztosítását. Nekik kell kísérni azokat a letartóztatottakat, akiket kiadatás útján hoznak haza vagy visznek külföldre, és részt vesznek a külföldi bűnüldözőkkel zajló együttműködésben is. A törvény külön pontban rendelkezik arról, hogy a hatóságok (ügyészség, rendőrség) felkérése esetén ők végzik többek között a fegyveres, illetve az ön- vagy közveszélyes állapotban lévő személyek megfékezését, elfogását, kísérését, és közbeavatkoznak erőszakos bűncselekmények megállítása érdekében.

A kommandósok az eszpresszó pultosa szerint vagy tíz kocsival zúgtak el az ablakuk előtt a körforgalomban. A szomszédok szerint a nő házát több oldalról - többek között a kertek alól - közelítették meg, miközben hosszasan győzködték túsztárgyaló pszichológus segítségével, hogy jöjjön ki.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A helyzet, attól eltekintve, hogy az utca nagy részét lezárták, és mindenütt rendőrségi járművek álltak, az egyik szomszédnak mégsem tűnt nagyon drámainak: a TEK-es pszichológus és az emeleti erkélyen álló nő normális hangon tárgyalt - mondta az utca túloldalán lakó idős nő. Amikor végül a nő kijött, a kommandósok beugráltak a kertbe, hogy lefogják. "Hárman átugrottak a kapun, a negyedik meg kinyitotta - mert nyitva volt -, és úgy ment utánuk" - emlegették többen is a faluban.

Volt, aki lövésszerű hangokról is beszámolt, de fegyverhasználatról nem szólt a rendőrségi közlemény. Az eszpresszó vendégei azonban nem értik, minek kellettek a kommandósok. "Nem volt baj a Jucival, bár volt egy lökése" - mondta az egyik idősebb férfi. Szerinte a nő jól kijött azokkal, akiket kedvelt. "Egy helyi rendőrt kellett volna küldeni, akit ismert, ő biztos rábírta volna, hogy velük menjen" - állította.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről