Csatáryt húsz évre ítélték Pécsen

Vágólapra másolva!
Még 1945-ben letartóztatták, majd  húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Pécsen a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót egy kassai történész szerint. Csatáry azonban Kanadába szökött.
Vágólapra másolva!

"Csatáry Lászlót 1945-ben, Veszprémben letartóztatták, majd Pécsen 20 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Csatáry már a tárgyalás előtt megszökött" - mondta a Hvg.hu-nak Balassa Zoltán kassai történész és újságíró.

"Hogy miképpen sikerült Csatárynak Veszprémből megszöknie, azt egyelőre homály fedi" - tette hozzá a történész. Balassa Zoltán az akkori csehszlovák hírügynökség archívumában talált egy 1945. június 24-i tudósítást, amiben azt írták, hogy Veszprémben letartóztatták Csatáry László rendőrkapitányt. Eszerint viszont nem távozhatott 1944-ben Magyarországról, holott eddig azt lehetett tudni, hogy Csatáry László az orosz megszállás elől 1944-ben a német csapatokkal együtt menekült el Kassáról, majd magát jugoszláv állampolgárnak kiadva Kanadába költözött.

A kassai történész szerint Görög Arthur, a kassai Zsidó Tanács tagja és a gettó túlélője is megemlékezik Csatáryról az 1960-as években megjelent írásaiban. Ezekből is az derül ki, hogy a volt gettóparancsnokot 1945-ben Veszprémben letartóztatták, majd 20 év börtönbüntetésre ítélték Pécsen.

Egyik munkájában Görög megemlékezik Csatáry kegyetlenségéről is. "Csatáry gyakran keresett fel bennünket, és folytonos rikoltozásával és korbácsa hadonászásával rémítgette a szegény porig süllyedt áldozatokat. Ha pedig úri kedvtelése úgy tartotta, akkor még rájuk is sújtott és a bestia nem tett különbséget férfi és nő között" - írja Görög Arthur.

Csatáryt - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában - július 18-án a nyomozó ügyészek háborús bűntettel gyanúsították meg, és őrizetbe vették, néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezéséről döntött. A kassai gyűjtőtábor egykori parancsnoka tagadja, hogy bűnös volna.