Lehet jobbikos zsidó, csak ne hazudjon

Vágólapra másolva!
A pártból nem zárják ki, de valószínűleg visszahívják az Európai Parlamentből Szegedi Csanádot, a Jobbik egykori alelnökét. A megkérdezett jobbikosok váltig állítják, hogy nem azért estek neki Szegedinek, mert zsidó, hanem azért, mert letagadta, hogy zsidó.
Vágólapra másolva!

Nem hunyhatjuk be a szemünket, Csanáddal azért kezdeni kell valamit - mondta az [origo]-nak egy jobbikos elnökségi tag, aki szerint a pártvezetés a hétfőn "nem odázza el" Szegedi Csanád jobbikos EP-képviselő ügyét. A pártvezetésből többen is azt mondták, hogy az elnökség hétfői ülésén valószínűleg megkérik Szegedit, a párt egykori alelnökét, hogy húzódjon háttérbe, és mondjon le európai parlamenti mandátumáról.

Szegedi Csanádról egy hónapja derült ki, hogy zsidó származású, néhány napja pedig nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amely szerint 2010-ben uniós pénzt ígért egy férfinak, hogy ne hozza nyilvánosságra a származásáról szóló információkat. Novák Előd, a párt egyik alelnöke Facebook-oldalán kedden hazugsággal vádolta meg párttársát, "Csanád végighazudta az elmúlt másfél-két évet", mire Szegedi Csanád szintén a közösségi oldalon úgy reagált, hogy manipulált a felvétel, és nem tudott korábban zsidó származásáról.

Több elnökségi tag szerint az ügy árt a Jobbiknak, és nem Szegedi származása, hanem a hangfelvétel miatt. Ahogy egyikük fogalmazott: "Csanáddal nem az a baj, hogy zsidó, hanem hogy hazudott, és uniós pénzekkel dobálózott". Egy másik elnökségi tag azt mondta: "a Borsod megyei botrányok és kilépések után a hangfelvétel nekem sok volt, és ennek semmi köze a zsidó származásához".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szegedi Csanád

A pártvezetés döntését ugyanakkor nehezíti, hogy Szegedi az elnökségből többekkel is baráti vagy üzlettársi viszonyban van. Vona Gábor elnök a párt májusi kongresszusán azt mondta, hogy Szegedi Csanád "a párt ökle", és Szegedi nem a munkatársa vagy üzlettársa, hanem a bajtársa. Vonának tavaly májusig közös cége volt Szegedivel, a Jobbik lapját, a Barikádot kiadó Magyar Hírek Kft., az üzletrészét azonban átadta a feleségének. A Jobbik pártigazgatójának, Szabó Gábornak szintén van Szegedivel közös cége, a Turul márkás termékeket gyártó Szkíta Hadúr Kft.

Szegedi Csanád szerdán a Facebookon azt írta, hogy elmegy a hétfői elnökségi ülésre, és "természetesen készen állok, hogy ha kell, visszalépek kettőt, a céltábla szerepe amúgy sem a legkellemesebb, bár az elmúlt években megedződtem már annyira, hogy tudjam állni az ütéseket".