Az ELTE egyik előadóját is elfoglalták a dühös diákok

A Hallgatói Hálózat tüntetést szervezett a felsőoktatási törvény visszavonásáért, Hoffmann Rózsa
Vágólapra másolva!
Mintegy ezer egyetemista és középiskolás demonstrált délután Budapesten az új felsőoktatási törvény és az idei felvételi keretszámok ellen. A diákok mintegy három órára elfoglaltak egy előadót az ELTE jogi karán, de este nyolc óra után néhány perccel elhagyták az épületet és az Egymillióan a sajtószabadságért csoporttal az Egyetem téren demonstráltak tovább. A diákok felszólították a kormányt, hogy vonja vissza a keretszámokról szóló rendeletet.
Vágólapra másolva!

Az új felsőoktatási törvény és a 2012-es felvételi keretszámok ellen tüntet a Hallgatói Hálózat. A szervezet Vissza a jövőnket mottóval hirdette meg a demonstrációt a fővárosba. A helyszínen lévő tudósítónk szerint mintegy ezer egyetemista és középiskolás indult el az ELTE campusától a Budapesti Corvinus Egyetem felé. "Viszlát, Viktor! Viszlát, Rózsa! Mi leszünk a jövő kulcsa!" - skandálták többen a menetben. Különösen a végzős gimnazisták dühösek a felvételi keretszámok miatt.

A Fővám téren többen felszólaltak. Egy pedagógusnak készülő hallgató azt mondta, a családjában az édesanyja volt az első diplomás, és könnyen lehet, hogy ő lesz az utolsó. A tüntetők menetében külföldi hallgatók is voltak, ők dobokkal szolgáltatták a ritmust. Tudósítónk szerint a tüntetők egy csoportja bement az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának az épületébe, és beült egy harmadik emeleti előadóba.

Kisebb vita alakult ki arról, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt meghívták-e a rendezvényre, vagy ő kérte, hogy ott lehessen. A Hallgatói Hálózat reggel azt közölte, a szerdai tüntetést megelőző este Hoffmann Rózsa államtitkár sajtóreferense azt az információ juttatta el hozzájuk, hogy a szaktárca elolvasta szakmai állásfoglalásukat, és erre a tüntetésen az államtitkár reagálni szeretne.

A Hallgatói Hálózat szerint viszont a társadalmi párbeszédre a törvény elfogadása előtt kellett volna lehetőséget teremteni; az egyeztetés nélkül elfogadott törvény elleni tüntetés pedig nem a megfelelő helye és ideje annak, hogy az államtitkár kifejezze egyet nem értését szakmai anyagukkal kapcsolatban. A fenti okokból Hoffmann Rózsa megkeresését nem áll módjukban teljesíteni - közölték a hálózat képviselői.

Az államtitkárság közleménye szerint azonban a Hallgatói Hálózat közlésével ellentétben két nappal a szerdai demonstráció előtt a szervezet hívta meg a tiltakozó rendezvényre Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

A szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét. A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat.

A tüntetők elfoglaltak egy előadót az ELTE jogi karán

A Hallgatói Hálózat - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán. A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Egymillióan a Sajtószabadságért mozgalom és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.

A Hallgatói Hálózat tagjai a délutáni tüntetés után elfoglalták az ELTE jogi karának egyik, harmadik emeleti előadóját. Király Miklós dékán este fél hétig engedte meg a diákoknak, hogy az épületben maradjanak. Tudósítónk szerint azonban a diákok még este hétkor is az épületben voltak, és egy delegációt küldtek a dékánhoz tárgyalni. A dékán megkérte őket, hogy távozzanak, mert hangverseny lesz az épületben, a diákok viszont még mindig az egyik előadóban vannak.

Ezalatt az épület aulájában elkezdődött egy hangverseny is, de tudósítónk szerint a rendezvény vendégei és a tüntető diákok nem találkoztak.

Rendőrfurgon az Egyetem téren

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint este hét óra után már senkit nem engedtek be az Egyetem téri épületbe, aki kiment az épületből, már nem mehetett vissza. A tüntető diákok közben azon vitatkoztak, hogy milyen formában folytatódjon a fórum. A diákok végül abban állapodtak meg a dékánnal, hogy este nyolc óráig maradhatnak az egyetem épületében. Közben egy rendőrfurgon érkezett az Egyetem térre.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Rendőrfurgon az Egyetem téren

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) szerda esti közleményében elítélte a diákok tevékenységét. "A mai napon Egyetemünk több, mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg illetéktelenek. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata elítéli, ha bármilyen csoportosulás a véleményét oly módon szándékozik kifejezni, amellyel társadalmi normákat sért" - olvasható az EHÖK közleményében. Az EHÖK közleménye tudósítónk szerint nagy felháborodást váltott ki a Hallgatói Hálózat tagjai között. A Hallgatói Hálózat szerda esti közleményében visszautasította az EHÖK nyilatkozatát, szerintük ugyanis sem oktatási, sem tudományos tevékenységet nem zavartak meg, mert a fórumuk idején ilyen tevékenység nem zajlott az általuk igénybe vett teremben.

A tiltakozó diákok végül este nyolc óra után néhány perccel elhagyták az egyetem épületét. Rendőri intézkedésre nem volt szükség, de az Egyetem térre egy másik csoport, az Egymillióan a sajtószabadságért jelentett be tüntetést. A Hallgatói Hálózat tagjai még az egyetemi előadóban kijelentették, hogy a jövő hét elejéig adnak haladékot a kormánynak arra, hogy visszavonja a keretszámokról szóló rendeletet. Ha a kormány nem vonja vissza a rendeletet, akkor a diákok ismét összeülnek majd.