Lassult a népességfogyás Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az év első öt hónapjában 5 százalékkal több gyerek született, mint az előző év hasonló időszakában. A halálozások száma 0,6 százalékkal emelkedett, a természetes fogyás üteme csökkent.
Vágólapra másolva!

A KSH előzetes adatai szerint 2012 első öt hónapjában 36 364 gyermek született, 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 56 881 volt, ami 0,6 százalékos emelkedést jelent a 2011. január-májusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 20 517 fő volt, ez 1612-vel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A születésszám az év mind az öt hónapjában meghaladta az előző évit. A legjelentősebb emelkedés áprilisban történt (10,5%), de a májusi születésszám is 7,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-emelkedés ennél kisebb mértékű, 5 százalékos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A halálozások száma januárban és májusban jelentősen elmaradt az előző évitől, a közte lévő három hónapban viszont többen hunytak el, mint egy évvel korábban. Különösen a márciusi halálozási többlet volt számottevő (9,1%), amiben az akkor tetőző influenzajárványnak is meghatározó szerepe lehetett. Összességében az év első öt hónapjában 0,6 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, ami az előző évhez viszonyított 367-tel több halálozásból adódott. A szökőnaphatást is figyelembe véve, a halálozások száma nem emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, és a 2011. január-májusi 22 129-cel szemben 2012 első öt hónapjában 20 517 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 16 ezer fővel csökkent. Eszerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 942 ezer fő volt.