Mindenki erőt demonstrál március 15-én

Vágólapra másolva!
Délután háromra tömegtüntetések sorává alakulnak át az idei március 15-ei megemlékezések, a Békemenettel és több ezer lengyellel megerősített kormánypárti szimpatizánsok a Kossuth téren hallgathatják meg Orbán Viktor beszédét, a tavaly több tízezer embert az Erzsébet hídhoz vivő Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport ismét nagygyűlést tart, és a Jobbik is készül, a 2006-os októberi összecsapások helyszínére, a Károly körútra. Ha a beígért létszámú tüntető összejön, idén március 15-én lesznek a legnagyobb ünnepi demonstrációk az elmúlt két évtizedben.
Vágólapra másolva!

Tisztelet a bátraknak jelszóval hirdette meg a kormány a március 15-i állami ünnepségeket. Ezek szokás szerint reggel nyolckor kezdődnek a Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonással. Általában részt vesz rajta a három legfőbb közjogi méltóság: a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök is. A zászlófelvonás után lovas huszárok vezetésével indul ünnepi menet a Múzeumkertbe. Tavaly a Nemzeti Múzeum előtt mondott beszédet Orbán Viktor, az idei ünnepségen Tarlós István főpolgármester beszél majd, és ünnepi műsor is lesz.

A Múzeumkertből a lovas huszárok a Várba mennek tovább, ott 11 órától délutánig lesznek politikamentes programok - néptánctanulás, szerepjátékok. A Várban lévő múzeumokba ingyenes lesz a belépés, így a Nemzeti Galériában meg lehet nézni az alaptörvényt köszöntő Hősök, királyok, szentek című kiállítást is. Délután a Várból a Lánchídon át, a Széchenyi tér érintésével menet indul a Kossuth térre, a Magyar Tudományos Akadémia épületénél a Békemenet nevű szerveződés felhívására érkezők csatlakoznak hozzá.

Az állami ünnepségekre idén körülbelül nettó ötvenmillió forintot költ a kormány. Kovács Zoltán kommunikációs álamtitkár azt mondta, 2010-ben 185, 2005-ben pedig 289 millió forintból rendezték meg az állami ünnepségeket. "Méltón, visszafogottan, költséghatékonyan rendezzük és szervezzük az ünnepet" - mondta.

A Békemenet erősíti Orbánt - Kossuth tér, 15:00

A miniszterelnök délután háromkor beszél a Kossuth téren. A Fidesznek nem lesz külön március 15-ei ünnepsége a fővárosban, a pártvezetés a Kossuth térre várja majd a híveket.

A Kossuth téri ünnepséghez csatlakozik majd Orbán Viktor beszéde előtt a Békemenet is. A január 21-ei, Orbán Viktort és a kormány politikáját támogató menet szervezői, Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap főmunkatársa, Széles Gábor, a lap tulajdonosa és Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője újra meg akarja mutatni, hogy százezrek állnak a kormány és a miniszterelnök mellett. A résztvevőknek ezúttal nem kell nagyon sokat sétálni, mert a Magyar Tudományos Akadémiától indulnak el a néhány száz méterre lévő Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktort. A Békemenet szervezői ismét százezres tömegre számítanak, és arra kérték a korábbi felvonulókat, hogy "hozzanak magukkal még egy embert".

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Orbán Viktor a 2007-es rendezvényen. Támogatók tömege

A januári - a szervezők és a Belügyminisztérium hivatalos közleménye szerint négyszáz-, a sajtóban megjelent beszámolók szerint százezres - Békemenetre ingyenes vagy kedvezményes áru buszokkal vidékről és a határon túlról is sok kormányszimpatizáns érkezett, a szervezők ezúttal rajtuk kívül újabb országból is várnak csatlakozókat. Bencsik András, az egyik főszervező azt mondta, több ezren érkeznek Lengyelországból a március 15-i ünnepségekre. A budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren várják meg a békemenetesek, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre Orbán Viktor ünnepi beszédére. A lengyeleket egy jobboldali lengyel lap, a Gazeta Polska szervezi, a jelentkezőket különvonattal és buszokkal hozzák Magyarországra. Tomasz Sakiewicz, a hetilap főszerkesztője az MTI-nek csütörtökön azt mondta, óvatos becslések szerint kétezer lengyel érkezésével számolhatnak Budapesten, de a szervezők ötezer fő jelentkezésére is felkészültek. Az utazás szervezői külön honlapot indítottak a résztvevők számára, ezen az olvasható, hogy a lengyelek Orbán Viktor politikáját szeretnék támogatni, és kétnyelvű, táblákra festhető jelszavakat is ajánlanak az érkezőknek.

A KDNP sem tart külön pártrendezvényt, vezetői vidéken ünnepelnek: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Veszprémben mond beszédet, Harrach Péter frakcióvezető pedig az isaszegi és a váci ünnepségen vesz majd részt.

Köztársasági elnököt választ a Milla - Szabad Sajtó út, 15:00

A kormánytámogató Békemenetre, legalábbis a vidékről induló ingyenes buszokra csatlakozna rá az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (röviden: Milla) csoport is. A Facebookból kinőtt civil szervezet blogjában azt tanácsolja vidéki támogatóinak, jelentkezzenek a Fidesz-szimpatizánsok szervezett csoportjaiba, így a Békemenetes buszokkal ingyen eljuthatnak a fővárosba a Milla tüntetésére. A felhívás nem teljesen komoly, mivel egyelőre nem tudják biztosan, hogy lesznek-e ilyen buszok, illetve azok hogyan is szerveződnek - mondta az [origo]-nak Tóth Balázs, a Milla szóvivője, aki szerint a felhívásnak inkább az az üzenete, hogy ha megint lesznek ilyen buszok, a Békemenet szervezői árulják el, hogy kik és milyen pénzből finanszírozzák azokat. A januári békemenetes buszok szervezésébe egyébként a Fidesz vidéki szervezetei is beszálltak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Milla idén is több tízezer emberre számít, mint tavalyi rendezvényén

A március 15-ei Milla-tüntetés helyszínének kiválasztása nem volt konfliktusmentes, mivel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, illetve a Fővárosi Önkormányzat a nagyobb rendezvényekre alkalmas budapesti helyszíneket már korábban lefoglalták, így az ellenzéki megmozdulásra gyakorlatilag nem maradt hely a belvárosban. Hosszas egyeztetések után aztán a főváros átengedte a Millának korábbi tüntetéseinek helyszínét, így a szabad sajtó támogatói, akárcsak tavaly, idén is az Erzsébet-hídnál, a Szabad sajtó úton kezdenek délután háromkor. Tóth Balázs szóvivő szerint több tízezer embert várnak. A tüntetéshez, akárcsak korábban, több civil szervezet is csatlakozik: várhatóan ott lesznek és beszédet is mondanak a Hallagatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, A Város Mindenkié csoport, a Tiszta Kezek Mozgalom vezetői, és lesz beszéd a jogvédelemről is. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet rövid díjátadót tart majd a színpadon: Rák Bende díjjal jutalmazzák azt, aki 2011-ben legjobban rombolta a jogállamot, és azt is kitüntetik, aki szerintük a legtöbbet tette érte.

Beiktatják a rapperként és mostanában kormánykritikus megnyilvánulásaival feltűnő Dopemant, az alternatív köztársasági elnöki tisztségbe, a posztra a tavaly október 23-ai, több tízezres tüntetés óta most csütörtökig keresett jelentkezőket a szervezet. Több mint ötven jelölt volt, az utolsó hat közül március 8-án választottak győztest a Merlin Színházban. A Milla ezen túl kihirdeti saját március 15-ei 12 pontját, ebben azt foglalják össze, szerintük mit kellene tenniük a pártoknak azért, hogy visszanyerjék a választók bizalmát.

Nemcsak az állam, a kormánypártok és a Békemenet közös Kossuth téri rendezvényén, de a Milla tüntetésén is lesznek külföldi résztvevők, a másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztás baloldali jelöltje, Francois Hollande képviseletében a francia szocialisták delegációja is részt vesz a demonstráción - közölte az elnökjelölt stábja szerdán. A delegációt Harlem Désir európai parlamenti képviselő, a legnagyobb francia ellenzéki párt második embere vezeti. A küldöttség "a magyar demokratikus erők támogatására" érkezik Budapestre, és nem az MSZP vidéki, hanem a Milla budapesti tüntetésén vesz részt. A szocialista küldöttség találkozik az emberi és a szabadságjogok védelmében elkötelezett szervezetekkel és személyiségekkel, elsősorban a sajtó- és a véleménynyilvánítási szabadságért folytatott harc, valamint a rasszizmus, az antiszemitizmus és a romákkal szembeni diszkrimináció elleni küzdelem területén - olvasható a közleményben. Az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetés szervezői az [origo]-nak azt mondták, több francia és más külföldi csoport is bejelentkezett náluk, hogy jelenlétükkel támogatnák a tüntetést.

A P. Mobillal ünnepel a Jobbik - Károly körút, 15:30

Beszédekkel és koncerttel fogja szórakoztatni a Jobbik saját közönségét: Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető előtt a párt három alelnöke, Balczó Zoltán, Gyüre Csaba és Szegedi Csanád is beszél majd a belvárosban. A Jobbik a 2006-os októberi zavargások emlékezetes helyszínére, a Károly körút, Erzsébet és Deák tér találkozásához szervezi az ünnepséget: 2006-ban itt csaptak össze a szélsőséges tüntetők a rohamrendőrökkel, és néhány száz méterre innen indították be az ünnepi rendezvények egyik kiállítási tárgyaként az utcára került, a világ számos hírműsorában bemutatott veterán tankot is. A Jobbik tavaly is itt ünnepelt, akkor körülbelül háromezren voltak kíváncsiak a beszédekre. A szónoklatokat egyórásra tervezik, fél ötkor már a P. Mobil lesz a színpadon, a zenekar ingyenes koncertet ad a korábban MIÉP-esként fővárosi képviselővé választott Schuster Lóránt vezetésével.

Az LMP aláírásokat gyűjt - Pilvax köz, 13:15

A népszavazási kampányába a héten belekezdő LMP nem tervez nagy ünnepséget, a párt aláírásgyűjtő aktivistái és tagjai délután negyed kettőkor a Milla tüntetésének helyszínétől háromszáz méterre lévő Pilvax közben gyülekeznek majd, ide viszik népszavazási standjaikat is, ezeket az ünnep alkalmából kokárdával díszítik fel. Vágó Gábor kampányfőnök rövid beszédet mond, aztán megy mindenki a neki rendelt helyre aláírásokat gyűjteni.

A párt március elején határozta el, hogy négy kérdésben kezdeményez népszavazást, április 2-ig össze kell összegyűjteni ehhez kétszázezer aláírást. Az LMP azt szeretné elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra, a munkahelyeken ne lehessen száz napnál hosszabb próbaidőt kikötni, és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

Meggyes Tamás miatt Esztergomba megy az MSZP

Az MSZP március 15-én Esztergomban tartja központi ünnepségét. Török Zsolt szóvivő az MTI-nek a helyszínválasztást a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás tevékenységével indokolta, mondván, az előző városvezetés, illetve a kormányoldalnak "a jelenlegi független polgármester munkáját ellehetetlenítő magatartása" a Fidesz-kormányzás jelképe. A szocialista párt rendezvényén beszédet mond Mesterházy Attila pártelnök és Lukács Zoltán, az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke is.

Gyurcsány is szónokol - Egyetem tér, 14:00

Gyurcsány Ferenc és új pártja, a Demokratikus Koalíció Budapesten, az Egyetem téren tart megemlékezést, itt Gyurcsány Ferenc szónokol majd délután kettőtől. A párt arra kérte vidéki tagjait, hogy maradjanak otthon, és helyben tartsanak megemlékezéseket, így az országban sok helyen lesznek kisebb összejövetelek, koszorúzások - mondta az [origo]-nak a párt sajtósa.