Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lenyesik az ösztöndíjakat jövőre

Vágólapra másolva!
Egy tervezet szerint az oktatási államtitkárság tizenöt százalékkal vágná vissza az ösztöndíjakat, így több tízezer hallgató havi 10-30 ezer forintot veszíthet.
Vágólapra másolva!

Szűkítené a tanulmányi ösztöndíjra jogosult egyetemisták és főiskolások körét az Emberi Erőforrások Minisztériuma - derül ki a felsőoktatási törvény módosításának az Eduline birtokába került tervezetéből. Ha a kormány is rábólint a változtatásra, több tízezer hallgató veszíthet havi 10-30 ezer forintot - írja az oktatási portál.

A tervezet alapján a minisztérium tizenöt százalékkal vágná vissza a tanulmányi ösztöndíjra jogosult hallgatók arányát. Az új szabályokat felmenő rendszerben vezetnék be, vagyis a 35 százalékos korlátozás a 2013 szeptemberében kezdő elsőéveseket érinti majd elsőként - nemcsak az alapszakosokat, hanem a felsőoktatási szakképzésben tanulókat, a mester- és az osztatlan képzésben rész vevőket is - írja az Eduline.

Jelenleg nagyjából minden második államilag finanszírozott hallgatónak átlagosan 10 ezer és 30 ezer forint közötti havi tanulmányi ösztöndíjat utal az állam. Az ösztöndíj minimális összege a rendelet szerint 5950 forint. Az oktatási államtitkárság azt szeretné, hogy "csak a kiemelkedő tanulmányi teljesítményt nyújtó hallgatónak járjon ösztönző támogatás. Ezt a lehetőséget a hallgatók tanulmányi rangsora szerinti legjobb 10-20 százaléknak kellene fenntartani" - mondta még nyáron az [origo]-nak Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Megmarad ugyanakkor az a szabály, hogy tanulmányi ösztöndíjat és szociális támogatást csak az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatók kaphatnak - ezzel a portál szerint további tízezer hallgató jár majd rosszul. A 2013-tól önköltséges formában tanulók, így a jogász, közgazdász és kommunikáció szakos hallgatók akkor sem kaphatnak ösztöndíjat, ha kitűnő eredménnyel végeznek, ahogy a halmozottan hátrányos helyzetűek sem igényelhetnek szociális támogatást.

A szoctám marad

Az Eduline információi szerint a szociális ösztöndíjakhoz nem nyúlna az erőforrás-minisztérium, továbbra is kétféle - rendszeres és rendkívüli - támogatást kaphatnának a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók. A rendszeres szociális ösztöndíj minimális összege sem változik, nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva tíz százalékánál, vagyis 11 900 forintnál. Az egyetemisták és főiskolások továbbra is igényelhetnek rendkívüli szociális támogatást - az egyszeri, átlagosan 20-30 ezer forintos támogatást például a szülők munkanélkülivé válása miatt kaphatják meg.

A köztársasági ösztöndíj rendszere és összege sem változik - igaz, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kérésére a végzős alapszakosok is pályázhatnak, de csak akkor kaphatják meg a pluszjuttatást, ha a diplomázást követő szemeszterben mesterszakon folytatják tanulmányaikat - írja a portál.

Az [origo]-nak nyilatkozó egyetemisták korábban sörpénznek, talált pénznek nevezték a néhány ezer forintos, szerintük legfeljebb bulizásra elég ösztöndíjakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről