Kedvezményeket adna a kormány az el nem adósodott városoknak

Vágólapra másolva!
Fejlesztési, pályázati lehetőségek során kaphatnak kedvezményeket azok az önkormányzatok, amelyek kimaradnak az állami adósságkiváltásból, mert nem halmoztak fel nagy adósságot. A felelősen gazdálkodó városok jutalmazásának részleteiről azonban még nem döntött a kormány.
Vágólapra másolva!

Azok az önkormányzatok, amelyek felelősen gazdálkodtak, és nem adósodtak el, kedvezményekre számíthatnak a kormánytól - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Szekszárdon, sajtótájékoztatón. Semjén erről annak kapcsán beszélt, hogy a kormány a megyei önkormányzatok és a kistelepülések után az 5000 lakosúnál nagyobb települések adósságait is részben átvállalja.

Korábban több polgármester kritizálta az adósságkiváltást, mert úgy vélik, hogy ezzel a kormány a felelőtlen gazdálkodókat segíti. Az állami pénzen kiváltott adósságot ugyanis végeredményben azok is fizetik, akik felelősen gazdálkodtak, és nem verték magukat kifizethetetlen költségekbe. Semjén kérdésre válaszolva azt mondta: a felelősen gazdálkodó önkormányzatok a pályázati lehetőségek terén kivételezett elbánásban részesülnek a továbbiakban.

Ugyanezt a tervet erősítette meg csütörtökön este Giró-Szász András kormányszóvivő a Hír Tv Rájátszás című műsorában. Ő azt mondta, a kormány "mérlegeli", hogy azokat a városokat, amelyeknek nincs kiváltandó hitelük, kedvezőbb helyzetbe hozza fejlesztési elképzeléseik megvalósításakor.

Giró-Szász szerint még nem dőlt el, hogy az állam milyen módon értékeli azoknak a helyhatóságoknak a munkáját, amelyek nem adósodtak el az elmúlt években. Felvetődött, hogy ezek a városok kisebb önrésszel szállhassanak be az európai uniós fejlesztésekbe - mondta.

A kormányszóvivő szerint a nagyjából 3200-ból 1956 települési önkormányzat adósságát kell rendezni, a fennmaradók többsége olyan kicsi, hogy gazdálkodásuk nem is tette lehetővé az eladósodást. Van azonban 27 olyan városi önkormányzat, amely a jó gazdálkodásának köszönheti, hogy nincs adóssága.