Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lebuktatott egy izraeli pirézt a Jobbik a parlamentben

Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője
Vágólapra másolva!
A Jobbik lemondásra szólítja fel Ertsey Katalint, miután az LMP-s országgyűlési képviselő Novák Előd Jobbik-alelnök írásbeli kérdésére úgy nyilatkozott, izraeli állampolgársággal is rendelkezik. Novák Előd szerint elfogadhatatlan, hogy az LMP-s politikus eddig ezt "eltitkolta". Ertsey Katalin a válaszában tulajdonképpen azt írta, izraeli-piréz állampolgár, magyar állampolgárságát pedig megvásárolta kevéssel a jelöltsége előtt.
Vágólapra másolva!

A Jobbik alelnöke szerdán este minden parlamenti képviselőnek e-mailben küldte el azt a levelet, amelyben tájékoztatást kér, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal. Hangsúlyozta: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke megerősítette Jóri András adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalását, amely szerint az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat közérdekből nyilvános személyes adat, így az erre vonatkozó tájékoztatást a képviselők kötelesek bárki számára megadni.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Ertsey Katalin eddig titkolta izraeli-piréz állampolgárságát a Jobbik előtt

Novák Előd elmondta: szerda este az első válaszadó Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, fideszes képviselő volt, aki közölte, hogy nincs a magyaron kívül más állampolgársága. Azóta folyamatosan érkeznek a válaszok, amelyek elküldésére Novák Előd 30 napos határidőt adott.

Bár a válaszokat egyben akarják nyilvánosságra hozni, azt csütörtöki sajtótájékoztatóján már közölte, hogy Ertsey Katalin úgy nyilatkozott: rendelkezik izraeli állampolgársággal. A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy ezt az LMP-s politikus eddig "eltitkolta" a választói és a nyilvánosság előtt, ezért le kell mondania.

A Hvg.hu információi szerint ugyanakkor az LMP-s képviselő Novák Elődnek küldött válaszában azt írta: rég köztudott, hogy izraeli-piréz állampolgár, magyar állampolgárságát pedig megvásárolta kevéssel a jelöltsége előtt. Hozzátette: identitása is izraeli-piréz, egyszerre érzi magát képesnek a zsidó érdek, valamint a piréz életérzés képviseletére. Novák Elődnek a "piréz" állampolgársággal nem volt problémája.

A nem létező pirézek fogalmát a Tárki közvélemény-kutatói találták ki, és az idegenellenességet vizsgáló felméréseikben használták.

A Jobbik kezdeményezni fogja az országgyűlési törvény módosítását is, hogy szankcionálni lehessen azokat is, akik szándékosan, vagy mulasztás miatt, de nem válaszolnak a levélre, és ezzel törvényt sértenek.

Novák Előd azt természetesnek nevezte, hogyha például egy erdélyi magyar országgyűlési képviselő rendelkezik román állampolgársággal is. Emellett azt is kizártnak tartja, hogy a Jobbik frakcióján belül lenne olyan képviselő, akinek van a magyaron kívül más állampolgársága is. A jobbikos politikusok erről korábban már szóban nyilatkoztak is - mondta.

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfőn a parlamentben azt mondta, listát kellene készíteni a Magyarországon élő zsidókról. A jobbikos felszólalást elítélte a kormány mellett több parlamenti párt, a Mazsihisz felelősségre vonást kért, egy másik hitközség pedig feljelenti a képviselőt. Gyöngyösi Márton később elnézést kért a "félreérthető kijelentéséért".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről