Törvénytelen volt a labirintusfoglalás a várban

Vágólapra másolva!
Jogszerűtlenül rakták ki a Budavári Labirintus Kft.-t a Várbarlangból - értesült az Index. A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a környezetvédelmi hatóságok határozatait, amelyek alapján tavaly júliusban rendőrségi segítséggel tették ki a labirintust üzemeltető céget a barlangból.
Vágólapra másolva!

Nem egyéretlemű, hogy egy borkút miatt jelent meg penész a Budai Vár labirintusában, ezért nem volt jogszerű az ott lévő cég eltávolítása - ez derül ki az Index cikkéből.

A Fővárosi Törvényszék most küldte ki augusztusi ítéletét, ami hatályon kívül helyezte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, valamint a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség határozatait. A határozatok alapján távolították el rendőrök tavaly nyáron a Budavári Labirintus Kiállításszervező Kft. embereit a Budai Várbarlangból.

A Törvényszék ítéletében azt írja, hogy a hatóság nem tisztázta a tényállást és releváns adatok hiányábna döntött a cég kitiltásáról. Az íteletben kimondják, hogy a környezetvédelmi hatóság ugyan figyelembe vehette azt a szakvéleményt, hogy az egyik pincehelyiségben működő borkút penészgombát okoz a plafonon, ám hiányzott az az összefüggés, hogy a gomba kizárólag a borkút miatt keletkezett, és hogy a falat milyen módon veszélyezteti.

A Labirintus Kft. ügyvezetője, Erdélyi Gábor a lapnak elmondta, hogy az ítéletet a Budavári Labirintus teljes körű rehabilitációjának tartja és 100 milliós kártérítést követelnek az államtól a bezárás, illetve a több évtizedes műszaki és a kiállítási beruházások miatt. Erdélyi hozzátette, a cég napokon belül dönt arról, hogy megindítják-e igazságügyi szakértők és közjegyző bevonásával a birtokbavételi eljárást.

A barlangrendszerbe egy új bérlő költözött, aki az Index szerint kapcsolatba hozható a kiürítést elrendelő állami szervvel. A labirintusfoglalás ügyében néhány hónapja nyomozás is folyik hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A barlangot tavaly szeptember elseje óta Tamási Róbert cége üzemeltetheti. Tamás Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár beosztottja volt, korábban pedig a budavári önkormányzat képviselőjként is dolgozott. Tamási Róbert, aki korábban a Budavári Labirintus Kft.-nél is dolgozott hivatalos titulusa szerint politikai tanácsadó.