Lázár János alpolgármestere nyert Hódmezővásárhelyen

Vágólapra másolva!
A két évvel ezelőttinél jóval alacsonyabb részvétel mellett választottak utódot Lázár János leköszönő polgármester helyére Hódmezővásárhelyen. A választást a nem hivatalos eredmények szerint Lázár korábbi alpolgármestere, a fideszes Almási István nyerte.
Vágólapra másolva!

Almási Istvánt választották Hódmezővásárhely polgármesterévé, a vasárnapi időközi választáson a Fidesz-KDNP jelöltjét a voksolók 52,31 százaléka támogatta - derül ki az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott nem hivatalos végeredményből. Kis Andrea, az MSZP jelöltje 22,72 százalékot, a jobbikos Kovács Sándor 14,01 százalékot, a függetlenként induló Nagy László 10,95 százalékot kapott.

A választáson 33,06 százalékos volt a részvétel, ami jóval alacsonyabb, mint a két évvel ezelőtti részvételi arány. A 2010-es választáson még 41,97 százalék adta le a szavazatát, vagyis most közel 9 százalékkal kevesebben mentek el szavazni Lázár János leköszönő polgármester utódjára.

Hódmezővásárhelyen azért tartottak időközi választást, mert a várost 2002 óta irányító Lázár János június 2-tól a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként, és e poszt a jogszabályok értelmében összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel.

A polgármesteri posztért négyen indultak. A Fidesz-KDNP jelöltje a tizenkét éve alpolgármesterként tevékenykedő Almási István, az MSZP jelöltje Kis Andrea önkormányzati képviselő, a Jobbik jelöltje pedig Kovács Sándor vállalkozó volt. A negyedik jelölt. Nagy László, a Magyarok Szövetsége Egyesület elnöke független jelöltként vett részt a választáson.

A 46 650 lakosú Hódmezővásárhely mintegy 38 ezer választópolgára reggel hat és este hét óra között 50 szavazókörben voksolhatott. Az önkormányzati választás egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. (A hódmezővásárhelyi választásról szóló riportunkat itt olvashatja).