Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tehetséges tinikkel vacsorázott Áder János

Vágólapra másolva!
A két fiatal tudományos eredményeivel érdemelte ki a vacsorát, amin különlegesebbnél különlegesebb fogásokat és magyar borokat szolgáltak fel, a kávét pedig a teraszon itták meg. Áder János egy Matematika című könyvet is adott ajándékba a vendégeknek.
Vágólapra másolva!

Díszvacsorán vendégelt meg két tehetséges tizenévest Áder János köztrásasági elnök kedden. Köpenczei Gergő és Énekes Péter azzal érdemelték ki Áder János meghívását, hogy a világ legnagyobb tehetségkutató versenyén, a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF), májusban a legjobb 4 között végeztek Pittsburgh-ben (USA), "Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra" c. pályázatukkal. A két fiú felkészítő tanárukkal, Katz Sándorral, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium matematika tanárával együtt vett részt a vacsorán.

A Sándor-palota Tükrös termében rendezett vacsora vendége volt még Dr. Szemerédi Endre, az idei Ábel-díjat nyert matematikaprofesszor is. A vacsorán a köztársasági elnök hivatala szerint "különlegesebbnél különlegesebb fogások követték egymást", amelyekhez magyar borokat kínáltak. A vacsora után Áder Jánosa a teraszon kávézott a vendégekkel, "melyet kedélyes hangvételű beszélgetés tett felejthetetlenné a fiatalok számára" - írta a hivatal közleménye.

Áder János ajándékot is adott a vendégeknek: Dr. Obádovics J. Gyula professzor "Matematika" című könyvének számozott, dedikált, díszkiadású példányát vihették haza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről