A Viktorokat ekézi az Economist

Vágólapra másolva!
Tanulhatna Orbán Viktortól az elmúlt napokban több kritikát kapó Victor Ponta - olvasható az Economistban. A lap cikke hosszan sorolja Orbán szerinte megkérdőjelezhető döntéseit, majd azt írja, hogy Pontának egy előnye van Orbánnal szemben: az IMF-megállapodás. 
Vágólapra másolva!

"Victor Ponta román miniszterelnök, aki tankkal gázol át az alkotmányon, tanulhatna Orbán Viktortól. Ahelyett, hogy tönkretette volna, Orbán inkább lecserélte" - így kezdődik az Economist honlapján a román és a magyar miniszterelnök tevékenységét összehasonlító, Viktor és Victor című cikke. Az Economist a cikk elején hosszan sorolja a magyar kormány szerinte megkérdőjelezhető döntéseit.

A lap többek között megemlíti, hogy párthoz közeli embereket helyeztek több fontos közintézmény élére, vagy hogy Fideszhez közeli oligarchák építették ki cégbirodalmaikat. Áder Jánost azonban dicséri, mert Schmitt Pállal szemben vannak saját elképzelései.

"Orbán ellentmondást nem tűrő, a győztes minden visz elven alapuló hozzáállása tovább polarizálta a már megosztott társadalmat" - írja az Ecomonist. A lap szerint Orbán remekül játszotta a szerepét, amikor Brüsszel ellen hangolta hallgatóságát a március 15-i beszédében. A cikk megemlíti, hogy Magyarország tavaly az IMF-hez fordult hitelcsomagért, de még mindig nem kezdődtek meg a tárgyalások a kormány és a valutaalap között.

Az Economist szerint a több európai vezető által hevesen bírált Pontának egy előnye van Orbánnal szemben: az IMF-megállapodás. Megemlítik, hogy Románia júniusban állapodott meg további 2,7 milliárd euró lehívásában, míg Magyarország 15 milliárd eurós hitelkeretet szeretne. A cikk vége Simor András MNB-elnököt idézi, aki szerint a tranzakciós adó kivetése a jegybankra nonszensz és illegális.