Áder nem mérlegelheti a bírákat kirúgó döntését

Vágólapra másolva!
Hiába alkotmányellenes a bírák kényszernyugdíjazása, a köztársasági elnök kezét megköti az Alkotmánybíróság (AB) döntésének egyik pontja, így nem is mérlegelheti, hogy visszavonja-e a kirúgásról szóló döntését.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnöknek sem illetékessége, sem alkotmányos lehetősége sincsen arra, hogy a bírák kinevezésével vagy felmentésével kapcsolatos elnöki határozatok bármelyikét megváltoztassa - írta csütörtök esti közleményében a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Áder János hivatala ezzel azt jelentette ki, hogy az elnök nem vonja vissza a bírák felmentéséről szóló döntéseit. Az Alkotmánybíróság ugyan alkotmányellenesnek találta a bírák kényszernyugdíjazását 62 éves korukban, amellyel sok bírót küldtek el hivatalukból, de a döntés nem jelentette azt, hogy a bírák visszakapnák munkájukat.

Az elnöki hivatal arra hivatkozik, hogy az AB-döntés kimondja, "az alkotmányellenessé nyilvánított törvény alapján felmentett bírák szolgálati jogviszonya nem áll helyre". Áder János hivatala szerint "minden tekintetben egyértelmű és világos" a döntés, tehát nincs mérlegelési joga az elnöknek.

A bírák ezek után munkaügyi pereket indíthatnak, amely alapján kártérítést kaphatnak, de a munkájukat már nem fogják visszaszerezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!