Letörölték a népszámlálás külső adatbázisát

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal által használt külső adatbázist, amely a népszámlálás lebonyolítását szolgálta, a sajtó képviselői előtt törölték le, hogy ne legyen többé hozzáférhető. A 2011-es népszámlálás végleges adatai a jövő tavasszal kerülnek nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A sajtó nyilvánossága előtt semmisítették meg a tavalyi népszámlálás adatgyűjtő rendszerének külső helyszínen kezelt adatbázisát. Ezzel a népszámlálás adatait védik.

Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője elmondta, a külső adatbázis az adatgyűjtés szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos információkat tartalmazta, amelyeket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) átvett a rendszert fejlesztő és üzemeltető IQSYS Zrt.-től, és a továbbiakban a saját informatikai rendszerében kezel.

A külső adatbázis megsemmisítésére Vukovich Gabriella, a KSH elnöke adott utasítást a számítógépnek, míg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az információkat tartalmazó adathordozók teljes "megtisztítását" indította el. Az adathordozók felülírása több nap alatt fejeződik be, ennek a végeredményeként az adatokat semmilyen módon sem lehet visszaállítani a külső szervereken.

Kópházi József, a KSH informatikai főosztályának vezetője elmondta, azért volt szükség külső szolgáltató bevonására, mert a rendszer folyamatos, megbízható üzemeltetését a népszámlálás lebonyolítása alatt a KSH így tudta biztosítani. A külső adatbázis tartalmazta a többi között a címjegyzékek, az adatfelvételben részt vevők adatait, valamint az információgyűjtés előrehaladásának, folyamatának felügyeletét leíró adatokat - fűzte hozzá.

Vukovich Gabriella bejelentette, hogy az információk egy kisebb hányadának a feldolgozásával a korábban ismertetett adatoknál jóval részletesebb eredményt tesznek közzé várhatóan a nyár végén, az adatok teljes feldolgozása pedig jövő tavaszra várható. Hozzátette, hogy nagy gondot fordítottak az adatok biztonságos kezelésére.

Péterfalvi Attila elmondta, az adatok feldolgozásával kapcsolatban eddig nem merült fel kifogás; a KSH-val folyamatosan egyeztet adatvédelmi kérdésekről.