Tíz év után újra Corvin-láncokat osztott Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Bor Zsolt fizikus, Jelenits István piarista szerzetes, Kocsis Zoltán zongoraművész, Marton Éva operaénekes és Vizi E. Szilveszter orvos kapta meg szerdán Budapesten a Corvin-láncot.
Vágólapra másolva!

Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke átadta Budapesten a Corvin-láncot. A díjat Bor Zsolt fizikus, akadémikus, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, Marton Éva operaénekes és Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus vehette át.

A mai napon tízéves szünet után megkezdi működését a Corvin-lánc Testület is, amelynek az új díjazottak mellett az első Orbán-kormány idején kitüntetettek a tagjai. A testület 13 főből áll, az új kitüntetettek mellett Kallós Zoltán néprajzkutató, Lámfalussy Sándor közgazdász, Lovász László matematikus, John Lukacs történész, Nemeskürty István irodalomtörténész, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Szokolay Sándor zeneszerző és Zsigmond Vilmos operatőr a tagja.

A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930. október 11-én. A Corvin-láncot az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át. A 2010-es kormányváltás után azonban már jelezte a kormány, hogy újra szeretnék éleszteni ezt a hagyományt.