Egy kiállításról is kicenzúrázták az "SZDSZ-es büdös zsidót"

Székhelyi József színművész
Vágólapra másolva!
Egy egri kiállítás meghívójáról is eltávolították tavaly Székhelyi József színművész nevét, akit egy hangfelvétel szerint zsidósága miatt nemkívánatos művésznek tartanak Egerben. Székhelyi nevének eltávolítását az önkormányzat kulturális intézményeit kezelő cég kérte: a kht. vezetője szerint nem politikusok utasították a cenzúrára, ő döntött úgy, hogy nem akarja tovább szítani a tüzet az ügyben, miután fideszes politikusok a nyáron egyértelművé tették, hogy nem akarják Székhelyit Egerben látni.
Vágólapra másolva!

Egy egri kiállítás meghívójában sem jelenhetett meg Székhelyi József színművész neve, akit egy korábbi hangfelvétel szerint zsidósága miatt tart nemkívánatos művésznek az egri önkormányzat néhány képviselője. Mint kiderült, tavaly év végén az egri Zsinagóga galériától telefonon keresték meg az ott kiállításra készülő Győrfi András festőművészt, hogy távolítsa el a meghívóból a Székhelyi által írt ajánlást.

A Stop.hu hétfőn közölte, hogy birtokukba került az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának 2011. szeptember 21-i ülésén készült hangfelvétel, amelyen elhangzott, hogy Székhelyi nem léphetett fel egy önkormányzati események, mert "egy SZDSZ-es büdös zsidó". Az ülésen felvetették az is, hogy készüljön lista a politikai okból nem kívánatos művészekről (erről itt olvashat). A felvétel kiszivárgása után Izrael budapesti nagykövete mély megdöbbenésének adott hangot, és lemondta tervezett egri látogatását.

A Székhelyi Egerből való kitiltásáról árulkodó újabb eset Győrfi András festőművész blogjából derült ki, amelyre elsőként a Népszabadság hívta fel a figyelmet. A festőművész a blogjában azt írta, hogy decemberi kiállításának megnyitása előtt megkeresték az egri Zsinagóga galériától, és közölték vele, hogy van két politikai kérésük. Mindkét kérés személyekre vonatkozott volt: az egyik a kiállítást megnyitó színházigazgató személyét, a másik a meghívóra tett ajánlás szerzőjét kifogásolta.

"És a kérés, ukáz elhangzik: A helyi színházigazgató, B.B. nem lehet a megnyitóember, mert a hely kezelője nem szereti őt (sic), a másik, hogy a hozzám úgy 18 éve szép szavakat intéző, másképpen másvallású színész neve sem jelenhet meg a meghívó lapon" - olvasható Győrfi blogján. A festő nem nevezte meg a letiltott művészt, de az [origo] információ szerint a meghívóra Székhelyi írt köszöntőt, és ezt a Zsinagóga galériát kezelő önkormányzati cég vezetője is megerősítette.

"Valóban Székhelyi úr ajánlásáról van szó" - mondta az [origo]-nak Pataki Zsuzsa, az önkormányzati tulajdonban lévő Művészetek Háza Kht. ügyvezető igazgatója, aki az érintett galériát is kezeli. Pataki azt mondta, hogy személyesen hívta fel a festőt, és amikor a kiállítás részleteit egyeztette vele, mellékesen megkérte az ajánlás eltávolítására is. "Arra kértem, hogy amennyiben nem probléma, ne szerepeltesse a nevet a meghívóban, mert a nyáron történtek után nem akartam tovább szítani a tüzet" - magyarázta.

Pataki volt ugyanis az egyik résztvevője annak a korábbi konfliktusnak, amelyben önkormányzati képviselők Székhelyit nemkívánatosnak minősítették. A Stop.hu által közzétett hangfelvételen is ő volt az, aki a művészt kritizáló politikusoknak vélhetően ironikusan felvetette, hogy a szakmai munkájukat megkönnyítené, ha az önkormányzat listát készítene az Egerben nemkívánatos művészekről. Pataki a Stop.hu-nak korábban azt mondta, hogy akkor két fideszes képviselő kérte, hogy lépjen az ügyben, akik kijelentették, hogy "Székhelyi nem jöhet Egerbe", és "az állásával játszik", aki nem teljesíti ezt az elvárást.

Pataki csütörtökön az [origo]-nak azt mondta, hogy a decemberi kiállítás miatt nem kapott politikai utasítást, magától döntött úgy, hogy a korábbi ügy után megpróbálja most elejét venni a konfliktusnak. Azt ugyanakkor tagadta, hogy a Zsinagóga galéria vezetőjének kirúgását helyezték volna kilátásba, amennyiben Győrfi nem távolítja el a kifogásolt művész nevét. Győrfi blogjában azt írta, hogy neki azt mondták, "a galéria vezetője elveszti állását, ha én nem így cselekszem", és a festőművész írása szerint ez után döntött úgy, hogy kiveszi a meghívóból Székhelyi ajánlását.

Pataki Zsuzsa az [origo] kérésére azt mondta, hogy a jelen helyzetben nem szeretné elemezni, hogy ma is egyetért-e akkori kérésével. "Sajnos, esemény után vagyunk már" - válaszolta. Az ügyvezető szerint ugyanakkor a festőművész megértette a problémát, és önként állt el Székhelyi szerepeltetésétől. Az [origo] megpróbálta elérni Győrfi Andrást is, de műtermében senki nem vette fel a telefont. A Népszabadság információi szerint a művész jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, és ott készíti elő egyik kiállítását.

Feljelentéskiegészítést kér az ügyészség

A hétfőn nyilvánosságra hozott hangfelvétel miatt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) feljelentést tett, mivel szerintük az abban elhangzott faji alapú diszkrimináció sérti Magyarország alaptörvényét, és felveti a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját is. Csütörtökön az ügyben eljáró Heves Megyei Főügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el. Az ügyészség szóvivője közölte: feljelentéskiegészítési eljáráshoz 15 nap áll rendelkezésre, a kiegészítés kézhez vétele után döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást.