Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új kiegyezést kínált a magyaroknak Áder János

Áder János köztársasági elnök beiktatása a Sándor-palota előtt, Áder János ünnepi beszéde
Vágólapra másolva!
Áder János szerint a magyaroknak ki kell egyezniük végre önmagukkal, mert csak ez az út vezet a nyugatias polgárosodás felé. Az új köztársasági elnök beiktatási beszédében azt hangsúlyozta, hogy ő is csak egy ember a nemzetből, amelynek legfőbb erénye "a jóra való nyitottság", és az, hogy képes volt újjáépíteni, amit mások leromboltak.
Vágólapra másolva!

"Nem születtem köztársasági elnöknek" - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön, a Sándor-palotában rendezett beiktatási ünnepségén. Első államfői beszédében Áder úgy fogalmazott: szülei dolgos, családjukat féltő rábaközi emberek voltak, akiktől sokat tanult, mint ahogy sokat tanult egész eddigi élete során. "Megismertem a kétkezi munkát, a tudományos műhelyek világát, a hazai és az európai politikát" - mondta korábbi életútja összefoglalásaként.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Áder beszédében úgy fogalmazott: hálás magyar emberként áll nemzete előtt, és büszke arra, hogy egy lehet azok közül, akik "az anyákat édesanyának hívják". Mi tette a magyar népet államalkotó és államiságát megtartó politikai nemzetté? - kérdezte a köztársasági elnök, majd válaszként azt mondta: "népünk jóra való nyitottsága". Szerinte ez magyarázza, hogy bár kis nép a magyar, a történelem során sokszor került "a történelem nagy fordulóinak középpontjába". Áder példaként az 1956-os forradalmat és a vasfüggöny lebontását említette.

A magyarokban az államfő szerint "mindig megvolt a jóakarat és a képesség, hogy újraépítsük, amit mások leromboltak". Deák Ferenc is erre építette a kiegyezés művét, amit Magyarország fényes évtizedei követtek - mondta Áder, aki szerint ma is szükség van kiegyezésre, de nem felszínes politikai, hanem mélyebb értelemben, hogy "kiegyezzünk végre önmagunkkal".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Ehhez a kiegyezéshez szerinte elégséges, ha egyenlő mércével mérünk, tisztelettel tekintünk egymásra, elismerjük a teljesítményt. "Ez az új magyar kiegyezés 21. századi útja" - fogalmazott Áder, aki szerint csak ez az út vezethet el a nyugatias polgárosodáshoz. "Kezdjünk el lépésről lépésre változtatni közgondolkodásunkon!" - szólított fel mindenkit az új köztársasági elnök, aki beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: "A haza minden előtt!"

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről