Összevissza nevezi ki az iskolaigazgatókat az állam

pályázat, iskolaigazgató, Oktatási segédeszközök az általános iskola tanári szobájában, Tiszaburán
Vágólapra másolva!
Napok óta tiltakoznak a szigetszentmiklósi gimnázium tanulói és tanárai az ellen, hogy az állam új igazgatót akar rájuk tukmálni. Nemcsak a Pest megyei iskolában áll a bál, kilenc megyében kell hirtelenjében igazgatót keríteni az iskolák élére, de a legtöbb helyen rutinnal elejét vették a vitáknak. Hoffmann Rózsa kedden a parlamentben azzal próbálta csillapítani az indulatokat, hogy az igazgatóválasztás nem demokratikus folyamat, a szülők és a tanárok legfeljebb javasolhatnak, de végül úgyis az állam fogja eldönteni a kérdést.
Vágólapra másolva!

"Nem tudom minősíteni azt, aki kitalálta, hogy árpilis elsejével legyen a váltás. Utána jön az érettségi, a vizsgák, az évzárás. Az igazgató elkezd egy évet, de nem ő ballagtatja el, nem ő búcsúzik el a gyerekektől" - mondta az [origo]-nak Czita Zoltán a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium korábbi igazgatója. Czita Zoltánnak március végén szűnt meg az igazgatói megbízatása azokkal az igazgatókkal együtt, akik a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerülő középiskolákat vezették. Az április elsejével megüresedett igazgatói helyekre a fenntartó, azaz az állam szűk határidővel pályázatot írt ki.

A szigetszentmiklósi Batthyány gimnáziumban azután csaptak fel az indulatok, hogy a fenntartó, a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) érvénytelennek nyilvánította az igazgatói pályázatokat az egész megyében, és egy olyan igazgatót nevezett ki az iskola élére, akit se a tantestület, se a szülők, se a diákok nem támogattak. Pest megyén kívül azonban még nyolc megyében nyilvánították érvénytelenné az igazgatói pályázatokat, ami azt jelenti, hogy egy hónappal az érettségi előtt Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Zala megyében is új pályázatot kell kiírni.

Megosztja az iskolát a pályázat

"Felháborította a tantestületet a dolog" - mondta az [origo]-nak egy olyan iskola igazgatója, ahol az elmúlt két évben már négyszer írtak ki pályázatot az igazgatói posztra. Miután a megyei intézményfenntartó március végén érvénytelenítette a legutolsó pályázatot, az iskolában ismét, immár ötödszörre is el fogják kezdeni az eljárást, jelenleg ugyanis csak ideiglenesen megbízott igazgató vezeti az intézményt.

"Két pályázó van, és a tantestület megosztott" - mondta a neve elhallgatását kérő igazgató, aki szeretné megtartani helyét, ezért újra pályázik. A megosztottság szerinte azért nem jó, mert "durva kampány" folyik az iskolában, a csoportok minél több tanárt és diákot próbálnak a saját pártjukra állítani. Ez szerinte nem rendkívüli, a korábbi pályázatoknál is ez történt, a versengés azonban az új pályázat kiírásával el fog húzódni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Czita Zoltán, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium korábbi igazgatója

Ráadásul az ilyen pályázatoknál össze kell hívni az iskolai szerveket, például a tantestületet és a szülői tanácsot, amelyeknek véleményezniük kell a jelöltek pályázatait. Ezek az igazgató szerint időigényes feladatok, mert például minden ülésről jegyzőkönyvet kell írni. "Jócskán elveszi az időt a valódi munkától" - mondta.

A rutin megoldja a problémát

"Átgondolatlan, elhamarkodott döntés" - mondta az [origo]-nak az iskolaigazgatói pályázatok kiírásáról Mendrei László, a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének vezetője. Mendrei extrémnek nevezte, hogy ilyen gyorsan követik egymást a pályázatok, ráadásul rossz időzítéssel. Az érettségi előtt ugyanis szerinte "nem tesz jót a pedagógiai munkának", hogy a pályázatok véleményezésével is foglalkozniuk kell.

Nem minden iskolában okoz éles konfliktusokat a pályázat sikertelensége, zavart azonban igen. "Ez egy bevett gyakorlat, teljesen megszokott dolog ötévenként" - mondta az [origo]-nak az igazgatói pályáztatásról Rója István, a makói József Attila Gimnázium igazgatója. Azt azonban "kissé sűrűnek" nevezte, hogy csak két éve nevezték ki igazgatónak, és máris újra pályáztatás zajlik. "Azt nem mondom, hogy nem zavar, de ez van" - tette hozzá.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás
Pedagógusok beszélgetnek a tanári szobában. Képünk illusztráció

A gimnázium élére rajta kívül még egy jelölt pályázott, aki azonban teljesen ismeretlen az iskolában, így a tantestület egységesen Rója pályázatát támogatta. "Így nincsen vita, ami megoszthatná az iskolát" - mondta. Szerinte emiatt a tanítás szintjén sem jelenik meg semmilyen konfliktus. A jelöltek pályázatát az iskolai szervezeteknek is véleményezniük kell, ez Rója szerint náluk "gyorsan lemegy", elsősorban a rutin miatt. Azt azonban a fenntartó velük sem közölte, hogy miért kellett érvényteleníteni a pályázatokat.

A dátumokba zavarodtak bele

Az eddig megyei kézben lévő iskolák az új közoktatási törvény szerint átkerültek állami kézbe, a fenntartók pedig a megyei intézményfenntartó központok lettek. Az intézményfenntartó a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízotton keresztül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) irányítása alá tartozik. A szakmai felügyeletet azonban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) látja el, az iskola vezetőit is az erőforrás miniszter nevezi ki, miután a pályázat elbírálása után az intézményfenntartó vezetője a megyei kormánymegbízott egyetértésével a miniszter elé terjeszti a vezetői posztra szóló javaslatát.

Az [origo] megkereste a KIM-et és a Nefmit is, arra voltunk kíváncsiak, hogy miért kellett kilenc megyében érvényteleníteni az iskolaigazgatói pályázatokat. Megkeresésünkre a Nefmi azt válaszolta, hogy a témában a megyei intézményfenntartó központok az illetékesek, a KIM pedig egy korábbi közleményét küldte el, amely szerint azokban az iskolákban, ahol március 31-én lezáruló pályázati kiírás nem volt eredményes, új pályázatot írnak ki április 15-ei határidővel. A közlemény azt nem említette, hogy miért nem voltak eredményesek az említett pályázatok.

Szerdán megkerestük mind a kilenc érintett megyei kormányhivatalt. A Zalai, a Fejér megyei és a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ azonban csak annyival indokolta a pályázatok érvénytelenségét, hogy azt "jogszabály-értelmezési problémák okozták". A Csongrád és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal az idevágó kormányrendeletet idézve annyit mondott, a pályázat azért lett érvénytelen, mert "nem vezetett eredményre, nem volt pályázó, illetve egyik pályázó sem kapott megbízást". Ennek okairól azonban nem beszéltek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal szerint a megyében azért lett érvénytelen a pályázat, mert valamennyi pályázati kiírásban helytelenül szerepelt a megbízás időtartama. A törvény szerint ugyanis magasabb vezetői megbízás az év során bármikor öt évre adható. Nevelési-oktatási intézmény esetében azonban mindenképpen július 1-je és augusztus 15-e közé kell esnie a megbízás utolsó napjának, akkor is, ha az ötéves határidő egyébként ennél az időpontnál korábban vagy később járna le. Győr-Moson-Sopron megyében e miatt a hiba miatt hét iskolában kell új pályázatot kiírni.

Pest megyében sok hiba volt a pályázatban

A korábbi pályázat sikertelensége a szigetszentmiklósi gimnáziumban okozta a leglátványosabb konfliktust. A fenntartó PMIK ugyanis a tantestület, a szülők és a diákok választásával szembemenve nem a korábbi igazgatót, Czita Zoltánt nevezte ki ideiglenes igazgatónak az új pályázati eljárás lezárásáig, hanem a másik pályázót, Mede Norbertet. Ezt jogilag megtehette, ugyanis a jogszabály szerint az iskolai szerveknek csak véleményezési joguk van. A kinevezés azonban egyedülállónak számít, ugyanis az [origo] kérdéseire válaszoló kormányhivatalok szerint más megyékben mind a korábbi igazgatók maradtak az iskolák élén, és az új pályázatig hátralévő négy hónapra nem neveztek ki új igazgatót.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Mede Norbert szerdán a Batthyány Kázmér Gimnázium előtt

Az intézményfenntartó központ szerint Pest megyében a pályázatot azért nyilvánították érvénytelennek, mert a pályázati felhívásokból hiányzott a személyes adatkezeléshez való hozzájáruló nyilatkozat előírása, az öt év szakmai gyakorlat igazolásának követelménye és az elbírálási határidő is tévesen szerepel a pályázatban. Ráadásul nem teljesült a pályázatok benyújtására vonatkozó 30 napos határidő követelménye. Utóbbi miatt az intézményfenntartó szerint nem ők a felelősek, hanem a Nemzeti Közigazgatási Intézet, amely túl későn jelentette meg a pályázatot.

Az érvénytelen pályázat miatt a Pest megyei iskolák egy részében a régi vezetőt, máshol a tantestületből pályázó más pedagógust bízták meg az igazgatói feladatokkal. Utóbbi kategóriába tartozik Mede Norbert kinevezése a szigetszentmiklósi gimnáziumban, amelyet azonban élénk tiltakozás követett a tantestület, a diákok és a szülők részéről. Az iskola tanárai közül 22-en Mede kinevezése után közölték, hogy tiltakozásul lemondanak osztályfőnöki megbízatásukról, a diákok petíciót indítottak ellene, szerdán pedig többen is azért hiányoztak az iskolából, hogy így tiltakozzanak Mede kinevezése ellen.

A tanárok szerint szakmailag teljesen indokolatlan Mede kinevezése, többen pedig politikai indokokat sejtenek a háttérben. A PMIK az [origo]-nak azzal indokolta Mede kinevezését, hogy a pályázaton a volt igazgató pályázata mellett "ugyancsak magas színvonalú, proaktív vezetői elképzelésekben gazdag pályázati munkát nyújtott be, a pályázati meghallgatás során szakmai fejlesztési elképzelései meggyőzőek és előremutatóak voltak". Ezenkívül a megbízással lehetőségét kívánnak adni Medének, hogy az elképzeléseit "a gyakorlatban is bizonyítani és igazolni tudja".

Hoffmann szerint jó a rendszer

A szigetszentmiklósi igazgatóváltás még a parlamentben is szóba került. Tóbiás József MSZP-s képviselő tett fel kérdést Mede kinevezésről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak. Tóbiás azt kifogásolta, hogy a kormány ebben az esetben elvette a tantestület önrendelkezési jogát. Hoffman erre úgy válaszolt, hogy "egy igazgató kiválasztása nem lehet kizárólag egy demokratikus szavazás eredménye", egy alkotmánybírósági határozat pedig már a 90-es években megszüntette a tantestületnek azt a jogát, hogy a véleménye alapján lehessen az igazgatót kinevezni.

"Véleményezési joga van a tantestületnek, a szülőknek, a közalkalmazotti tanácsnak, a diákönkormányzatnak, ezt a jogot gyakorolhatják, de a vélemény nem köti a döntéshozót. És az elmúlt több mint egy évtizednek az igazgatói kinevezési gyakorlata azt mutatta, hogy ez megfelelően működik" - mondta az oktatási államtitkár.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Batthyány gimnázium diákjai fehér pólóban tiltakoznak az új igazgató ellen

A szigetszentmiklósi igazgatóváltás esetében azonban nem felhőtlen a kommunikáció. Szerdán az intézményfenntartó PMIK tájékoztatót tartott a tanároknak az új igazgató kinevezéséről. A tájékozatót a PMIK képviselője az [origo]-nak pozitívnak nevezte, azt mondta, megindult a párbeszéd, a tanárok pedig konstruktívan álltak a helyzethez. Ezzel szemben az általunk megkérdezett tanárok a tájékoztató után azt mondták, hogy bár csillapodtak a kedélyek, "a szakmai kérdésekre kitérő válasz sem érkezett", a PMIK képviselője pedig kizárólag arról beszélt, hogy jogilag szabályszerű volt Mede kinevezése. "Próbálják ránk tukmálni az új igazgatót" - mondta egyikük. Azt is hozzátette, hogy csak azért nem bojkottálják a tanítást, mert nem akarnak kiszúrni azokkal a diákokkal, akiket négy éve az érettségire készítenek fel.

Szerdán este fáklyás tüntetést is szerveztek az új igazgató elleni tiltakozásul a szülők. A felvonuláson körülbelül négyszáz diák, szülő és tanár vett részt, transzparenseiken az iskola jelmondata, a "Fidelitate et fortitudine" (hűséggel és bátorsággal) felirat mellett többek között Reményik Sándor "Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!" versidézete is olvasható volt. A szülői tanács által szervezett demonstráción az iskola, valamint a polgármesteri hivatal előtt tartott beszédében Hoffer Barnabás, a tanács tagja, az iskolaszék elnöke azt mondta, az iskola közössége nem engedi, hogy az iskola a "zsákmányszerzés célpontja legyen".