Felfüggesztettet kapott a dühöngőszobával nevelő igazgatónő

Vágólapra másolva!
Az oktatási-nevelő intézmény igazgatónője és 27 társa a vádirat szerint közel három éven keresztül egy speciálisan kialakított szobába zárta a rossz magaviseletű, nem ritkán fogyatékkal élő gyerekeket.
Vágólapra másolva!

Egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Városi Bíróság kedden első fokon K. Ildikót, aki a vád szerint egy speciális gyermekintézmény igazgatójaként dühöngőszobát alakíttatott ki, ahova az engedélyével vagy az utasítására gyerekeket és fiatal felnőtteket is bezártak.

A vádirat szerint a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma, Egységes Pedagógiai Szakszolgálata, Gyermekotthona és Szociális Intézménye igazgatója és 27 társa - az intézmény dolgozói - 2007 novembere és 2010 januárja között az otthonban elhelyezett gyermekek és fiatal felnőttek közül többeket korlátoztak a személyi szabadságukban, különös tekintettel a mozgásukra és a tartózkodási helyük szabad megválasztására. A bíró a 28 vádlott közül ötöt ítélt felfüggesztett börtönbüntetésre, tíz vádlottat pénzbüntetéssel sújtott, hatot megrovásban részesített, míg hét vádlottat felmentett a vád alól.

A kecskeméti Juhar utcai iskolában több mint két éve indult vizsgálat, miután bejelentések érkeztek arról, hogy a rossz magaviseletű gyerekeket úgy rendszabályozzák a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által fenntartott, fogyatékosokat és állami gondozottakat foglalkoztató speciális intézményben, hogy hosszabb-rövidebb időszakokra egy belülről nem nyitható szobába zárják őket.

Az egyik ápoló az ügy kirobbanása után azt állította, hogy szemtanúja volt, amikor az egyik állami gondozott fiút az egyik kolléganője bezárta a dühöngőbe, és egy napig otthagyta. A volt dolgozók szerint körülbelül 10 gyerek volt, akiket rendszeresen bezártak a szobába. Az otthon volt gyógypedagógusának is felajánlották: ha van olyan gyereke, akivel nem bír, bezárhatja a dühöngőbe.