Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Márciustól eltűnik a Magyar Köztársaság az okmányokról

Vágólapra másolva!
Az országnév-változtatás miatt az okmányokat összesen 167 ponton kell módosítani. Március 1-jétől már csak Magyarország felirat szerepel rajtuk.
Vágólapra másolva!

Március 1-jétől már nem állítanak ki Magyar Köztársaság feliratú útleveleket, személyi igazolványokat és vezetői engedélyeket. Az új alaptörvénynek megfelelően ezeken a Magyarország elnevezés szerepel majd - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) elnöke. Vetési Iván hozzátette: az érvényes, Magyar Köztársaság feliratú okmányokat nem kell lecserélni, ezeket az érvényességükig lehet használni.

A január 1-jétől hatályos alaptörvényben rögzített országnév-változtatás miatt az okmányokat - a látható és a szabad szemmel nem látható részeken - összesen 167 ponton kell módosítani. Ez érinti például az útlevelet, a személyazonosító igazolványt, a lakcímigazolványt, a jogosítványt, a forgalmi engedélyt és a magyarigazolványt is.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A KEK KH a költségek minimalizálása érdekében nem január 1-jétől változtatta meg az okmányok feliratát, hanem folyamatosan, a meglévő készletek kifogyásával párhuzamosan történik meg az átállás, az év végéig minden okmány esetében.

Március 1-jétől már csak Magyarország feliratú útlevelet, személyi igazolványt és jogosítványt állítanak ki, az azonban előfordulhat, hogy valaki még március elején is Magyar Köztársaság feliratú igazolványt kap kézhez, ha azt február végén igényelte.

Vetési Iván emlékeztetett rá, hogy január 1-jétől útlevélhez - külön díj fejében - akár már 24 óra alatt is hozzá lehet jutni, így az első, Magyarország feliratú okmányok akár már március 2-án forgalomba kerülhetnek.

Az átállás költségét firtató kérdésre a KEK KH vezetője azt válaszolta: az átállásnak nincs plusz költsége, az okmányok nem lettek drágábbak. Megjegyezte, bizonyos mennyiségű okmánykészletet biztonsági tartalékként megőriznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről