Táblákat akasztottak több budapesti szoborra LMP-s aktivisták

LMP akció, Új ellenállás, transzparensek köztéri szobrokon
Vágólapra másolva!
"Új ellenállás" feliratú táblákat helyeztek el LMP-s aktivisták 24 budapesti szoborra, hogy felhívják a figyelmet a január 2-ai tüntetésre.
Vágólapra másolva!

Az LMP több aktivistája "Új Ellenállás" feliratú táblákat helyezett ki az éjszaka 24 fővárosi szoborra. Az akció egyik önkéntese, Érsek-Obádovics Nándor az [origo]-nak elmondta, az akcióval a január 2-ai kormányellenes tüntetésre akarták felhívni a figyelmet. A táblákon az "Új Ellenállás" felirat mellett a szobrok által ábrázolt személyiségektől származó idézetek is szerepeltek. Ilyen tábla került ki Petőfi Sándor, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Ady Endre, Zrínyi Miklós és Balassi Bálint szobraira. Az LMP közleménye szerint a párt ezzel akarta felhívni a figyelmet arra, hogy az újév nem csak naptári fordulatot jelent, mert "az alaptörvény életbe lépésével a Fidesz betonba önti saját hatalmát".

A Hősök terén újév reggelén nem voltak sokan, néhány turistacsoport figyelmét azonban felkeltette az LMP-sek akciója. Érsek-Obádovics Nándor elmondta, többen tisztában voltak a magyar politikai helyzettel, és amikor az idegenvezető elmagyarázta nekik az akciót, tapsolni kezdtek.

Forrás: LMP/Járdány Bence
Az LMP által közzétett fotó a Hősök teréről

Szél Bernadett, az LMP választmányi szóvivője elmondta, hogy vasárnap hajnalban négy aktivistájuk kezdte az akciót. Egyiküknek éppen az előtt kellett távoznia, hogy társai a Hősök terére indultak, ezért ő nem volt ott, amikor a többiekkel szemben eljárás indult. A transzparenseket a rendőrségi közbelépés után tűzoltók segítségével távolítottak el a szoborcsoportról. A szóvivő elmondta, hogy az aktivisták az adatok felvétele után szabadon távozhattak. Hozzátette, hogy ha eljárás indul velük szemben, az LMP továbbra is kiáll a három aktivista mellett.

Úgy tudjuk, a rendőrség szabálysértési eljárást indított három LMP-s aktivista ellen. A XIV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai a helyszínen intézkedtek velük szemben. Az esetet a XIV. kerületi Rendőrkapitányság vizsgálja - közölte az [origo] kérdésére a BRFK kommunikációs osztálya.

Január 2-ára a civilek és a Szolidaritás mozgalom hirdetett meg egy, pártok számára is nyitott tiltakozó demonstrációt. A tüntetésen jelezte részvételét a 4K! mozgalom és az LMP, az MSZP, valamint a Demokratikus Koalíció képviselői is. A demonstrációval egy időben az állami vezetők a gálaesten köszöntik az új alaptörvény életbe lépését január 2-án.

Az LMP képviselői és szimpatizánsai december 23-án a Parlamentnél a bejáratokhoz láncolták magukat, hogy így tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A rendőrség által feloszlatott délelőtti demonstráció után az LMP újabb, bejelentett tüntetést tartott a Parlamentnél.