Bajnai alapítványa szerint a Fidesz új törvényével 2002-ben választást nyert volna

Vágólapra másolva!
A Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök által alapított Haza és Haladás Alapítvány szerint ha a Fidesz a múlt vasárnap benyújtott új választási törvénye lett volna hatályban 2002-ben, akkor a párt nem veszítette volna el azt a választást.
Vágólapra másolva!

A Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány számításai szerint a Fidesz választási törvénytervezete az egyéni választókerületek összevonásával olyan szisztémát javasol, amellyel a jobboldal 2002-ben és 2006-ban is parlamenti többséget szerzett volna, tavaly pedig a mandátumok 76 százalékát begyűjtötte volna. Az alapítvány szakértői szerint a javasolt választási rendszer nem demokratikus.

"A törvényjavaslatban foglalt választási rendszer érdemben korlátozza a jelenlegi kormány leválthatóságát, hiszen szinte kizárólag döntő ellenzéki győzelem esetén tudna érvényesülni ez a társadalmi támogatottság a képviselői mandátumok szintjén" - olvasható az elemzésben, amely szerint a választókerületi határokat "egyoldalúan manipulálták". Az elemzést Szigetvári Viktor politológus, korábbi helyettes államtitkár, az MSZP 2010-es kampányfőnöke, Tordai Csaba alkotmányjogász, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) egykori jogi és közigazgatási államtitkára, valamint az előzőleg ugyancsak a MEH-ben dolgozó Vető Balázs készítette.

Az elemzés készítői számításokat végeztek arról, hogy mi történt volna, ha a javasolt rendszer a 2002-es, 2006-os és 2010-es választások idején is érvényben van. A számítások szerint ha így lett volna, akkor 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz nyerte volna meg a választásokat, 2010-ben pedig megszerezte volna a mandátumok 76 százalékát (a Fidesz-KDNP mandátumaránya jelenleg 68 százalékos a parlamentben).

Az elemzés szerint a Fidesz mind az egyéni választókerületek határait, mind a kompenzáció szabályait saját érdekei szerint állapította meg. "Az új rendszerben a stabil baloldali választókerületek a többieknél nagyobb népességű, elzárt, jellemzően nagyvárosias szigetekké válnak, a stabil jobboldali választókerületek (...) megerősödnek, a billegő választókerületek pedig határozottan jobboldalibb karakterűvé válnak" - olvasható az elmezésben. Ráadásul a javasolt rendszer határozottan "kispártellenes".

Lázár János vasárnap nyújtotta be a Háznak a Fidesz választásitörvény-javaslatát, mely szerint a parlament 199 fős lenne a jövőben. Az [origo] korábban részletesen foglalkozott az új választási rendszer készítésében rejlő kockázatokkal (cikkeinket itt és itt olvashatja), megnézte, milyen hatással lehet a javaslat a budapesti eredményekre, és a vidékiekre.

Elemzésünk szerint Budapesten a kormánypártoknak kedvez majd például, hogy a 2002-ben és 2006-ban is billegő V. kerületet összevonták a fideszes támogatottságú I. kerülettel, viszont érdemben nem nyúltak hozzá a fideszes fellegvárnak tekintet XII. és II. kerülethez. A Fidesz érdekeit tükrözi az is, hogy egyes körzethatárok megkerülnek hagyományosan baloldali szavazók által lakott lakótelepeket. Vidéken két stabilan MSZP-s körzetből egyet csinál, Molnár Oszkár kerületét pedig felolvasztja egy nagyobban a tervezet, vagyis az [origo] számításai szerint az új rendszerben csak egy biztosan ellenzéki választókerület marad, listán pedig még nagyobbat tarolhat a Fidesz, amelynek a 2010-eshez hasonló erőviszonyok mellett nem kétharmados, hanem háromnegyedes lenne a többsége.