Vágólapra másolva!
Az ügyészség kérésére várhatóan tanúként hallgatják majd meg szeptemberben Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli vezetőjét is a Budaházy György és társai ellen folyó perben.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben feltehetően ismét zárt tárgyalással folytatódik a terrorcselekmény vádjával indult büntetőper Budaházy György és társai ellen a Fővárosi Bíróságon, valószínűleg tanú lesz Toroczkai László is - közölte pénteken Budaházy védője.

Szikinger István ügyvéd elmondta: a pénteki zárt tárgyaláson folytatódott annak a tanúnak a meghallgatása, akit korábban az ügyben azzal gyanúsítottak, hogy a Budaházy által vezetett Hunnia Mozgalom "katonája" volt és társaival részt vett egyes merényletekben, de a bűnüldöző hatóságokkal való együttműködés miatt ellene megszüntették a nyomozást. Ez a tanúvallomás pénteken nem ért véget, így várhatóan zárt tárgyalással folytatódik a per az ítélkezési szünet után.

Az ügyészség kérésére várhatóan tanúként hallgatják majd meg Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli vezetőjét is, ami az ügyvéd szerint azért különös, mert ezt a nyomozás során az ügyészség még nem tartotta indokoltnak. Ugyanakkor a védelem indítványára meghallgatnak majd egy olyan tanút is, aki a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezetről adhat információkat, méghozzá az ügyvéd szerint egészen más jellegűeket, mint amelyekre a vádiratból következtetni lehet.

Mivel vádolják Budaházyt?

A Központi Nyomozó Főügyészség 34 oldalas vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A vád szerint egy 16 főből álló csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, majd 2008. február 8-ára virradóra hasonló támadást intéztek több településen más országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen. A vád szerint szintén Budaházy György utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, továbbá az MSZP kispesti és kőbányai székháza elleni Molotov-koktélos támadásokat, valamint számos hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlanja, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen.

Budaházy utasítására a vád szerint a csoport négy tagja 2007 decemberében fémrudakkal bántalmazta Csintalan Sándor volt szocialista politikust, a Hír Tv műsorvezetőjét egy III. kerületi társasház teremgarázsában, mert a sértett a műsorában a mozgalom tagjait huligánoknak, rongálóknak nevezte. Budaházy György emiatt több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van.