Schmitt Pál elutasította Budaházy kegyelmi kérvényét

Vágólapra másolva!
Nem adott kegyelmet Schmitt Pál Budaházy Györgynek, derült ki a Budaházy-per szerda tárgyalási napján. A tárgyalóteremben a XIX. kerületi MSZP, és a XI. kerületi SZDSZ pártirodájának vezetője elevenítette fel a 2007-es Molotov-koktélos támadásokat.
Vágólapra másolva!

A kispesti szocialista pártház irodavezetője a terrorcselekmény vádjával folyó Budaházy-perben szerdán tanúként elmondta, hogy 2006 után sorozatos fenyegetéseket kaptak. A bíró által a tárgyaláson ismertetett iratokból kiderült az is, hogy a köztársasági elnök korábban elutasította Budaházy György kegyelmi kérvényét.

A vád szerint Budaházy György utasítására emberei 2007 októberében két Molotov-koktélt dobtak az MSZP XIX. kerületi székházára. Az éghető anyaggal teli üvegek nem gyulladtak fel, a kár tízezres nagyságrendű volt.

A tanú elmondta: akkoriban előfordult, hogy az utcafronton végig megdobálták kővel az épület ablakait, folyamatosan kaptak fehér port, szakadatlanul érkeztek a gyalázkodó, fenyegető telefonok.

Egy másik vádpont kapcsán a kőbányai MSZP-székház mellett lakó tanúk számoltak be arról, amit az ottani Molotov-koktélos támadásból tapasztaltak: hátulról láttak három vagy négy támadót, a tűz gyorsan fellobbant, és nagy pusztítást végzett. A vád szerint félmillió forintos kár keletkezett.

A XI. kerületi SZDSZ-székház elleni 2007. szeptemberi Molotov-koktélos támadásról a volt kerületi szabaddemokrata elnök beszélt tanúként. Tűz nem keletkezett, a kár tízezres nagyságrendű volt. A tanú elmondta, hogy akkoriban többször is bedobták kővel az épület ablakait.

A vád szerint Budaházy György adott utasítást az akkori kormánypártok kerületi székházai elleni támadásra, hogy megfélemlítsék a párttagokat és a szimpatizánsokat.

Szikinger István, Budaházy védője arra panaszkodott, hogy védencének nincs kellő lehetősége az iratok megismerésére. A büntetőper pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik. Márciusban az egyik vádlott terhelő vallomást tett Budaházy Györgyre, de azt néhány óra múlva visszavonta.

Mivel vádolják Budaházyt?

A vád szerint egy 16 főből álló csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, majd 2008. február 8-ára virradóra hasonló támadást intéztek több településen más országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen. Így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását. Később, 2009. április 8-án egy miskolci, egy Szigetváron lakó és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak elhelyezni futball-labdába rejtett pokolgépeket. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, ezt azonban a rendőrség megakadályozta.

A vád szerint szintén Budaházy György utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, továbbá az MSZP kispesti és kőbányai székházai elleni Molotov-koktélos támadásokat, és számos hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlanja, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen. Budaházy utasítására a vád szerint a csoport négy tagja 2007 decemberében fémrudakkal bántalmazta Csintalan Sándort, a Hír Televízió műsorvezetőjét egy III. kerületi társasház teremgarázsában, mert a sértett a műsorában a mozgalom tagjait huligánoknak, rongálóknak nevezte. Budaházy György emiatt több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van. Budaházy a március 2-án kezdődött elsőfokú per tárgyalásán azt mondta, hogy szerinte ötven éve nem volt ehhez hasonló kirakatper.