Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Népszabadság: Orbán keményen bírálta Tarlóst

Orbán Viktor és Tarlós István
Vágólapra másolva!
A Népszabadság úgy tudja, hogy a Fidesz-frakció hétfői ülésén Orbán Viktor kritikus éllel beszélt Tarlós István főpolgármesterről, mert szerinte nem járt el bölcsen, amikor lemondott parlamenti mandátumáról. A Fidesznek azonban sokkal kellemetlenebb Dörner György kinevezése az Új Színház élére.
Vágólapra másolva!

"Sem a kormány, sem a Fidesz nem szeretne kultúrkampfot. Ezért több mint kellemetlen, ami az Új Színházzal történik" - mondta a Népszabadságnak egy közelebbről meg nem nevezett kormányzati szereplő arról, hogy Tarlós István 2012 februárjától Dörner Györgyöt nevezte ki a teátrum igazgatójának.

A miniszterelnöknek a főpolgármester "színházi hírek szerint" említést tett a kinevezésről, de a kulturális kormányzattal bizonyosan nem voltak egyeztetések. A pályázatokat a szakmai bizottság véleményének mérlegelésével a főpolgármester bírálta el - írja a lap független forrásokra hivatkozva.

A lap által meg nem nevezett fideszesek tudomása szerint Tarlós István lépése előtt arról lehetett hallani, hogy "a Dörner-Csurka páros a Thália Színház vezetésében kaphatna szerepet". Kormánypárti politikusok hozzátették, hogy ha ez a verzió valósul meg, az szerintük bizonyosan nem kavart volna olyan nagy politikai hullámokat, hogy a balliberálisok "nyilasokat, fasisztákat" emlegethessenek.

A Fideszben ugyanakkor reménykeltőnek tartják, hogy a főpolgármester, aki a budapesti színházigazgatók tiltakozására válaszul még azt tudatta, hogy "lezártnak tekinti a színházigazgatók kinevezése körüli vitákat", nemrégiben figyelmeztette a szélsőjobboldali MIÉP-elnököt a cikke miatt. Sőt a kulturális kormányzat "környékén" is bíznak abban, hogy 2012 februárjáig még történhet valami változás az Új Színházat illetően - írja a lap.

A Népszabadság értesülései szerint a Fidesz-frakció hétfői ülésén - igaz, zárt körben - Orbán Viktor is kritikus éllel beszélt a főpolgármesterről egy, a 2012-es büdzsé és a közösségi közlekedés finanszírozására vonatkozó kérdéssel kapcsolatban. A jelenlévők elmondása szerint a miniszterelnök "egyértelmű volt", amikor arról beszélt, "már a főpolgármester úrnak is jelezte", hogy megítélése szerint nem járt el bölcsen, amikor lemondott parlamenti mandátumáról, "és jobban tette volna, ha a Fidesz-frakcióban marad".

Tarlós István az elmúlt időszak során nyílt vitákba keveredett fideszes politikusokkal, például Rogán Antallal az idegenforgalmi adó, Láng Zsolttal a fonódó villamosok, Pesti Imrével a fővárosi kórházstratégia miatt, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét (BÖSZ) pedig megalakulásakor a főváros részvétele nélkül "súlytalan gittegyletnek" minősítette. Emellett tavaly decemberben a Matolcsy-tárcát illetően "képességbeli problémákról" beszélt, amiért a miniszter nem utalta át idejében a BKV-nak járó 12 milliárd forintot, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter pedig elutasította a fővárosi trolibusz- és villamosbeszerzésre vonatkozó 118 milliárdos budapesti igényt - írja a szerdai Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről