Megmarad az eva, de kevésbé fogja megérni

Vágólapra másolva!
A mostani 30-ról 40 százalékra emelkedik az evakulcs jövőre, de az adónem megmarad - az [origo] információi szerint erről döntöttek hétfői ülésükön a kormánypártok frakciói. Az adókulcs emelésével együtt kiszélesítik azoknak a körét, akik választhatják az evát, de információink szerint a kormányzati szándék az, hogy lehetőleg minél kevesebben tartozzanak az evázók körébe.
Vágólapra másolva!

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem szűnik meg 2012-től az egyszerűsített vállalkozói adó - tudta meg az [origo] kormánypárti forrásból. A kormánypártok hétfő délelőtti frakcióülésén a képviselők meggyőzték Orbán Viktor miniszterelnököt arról, hogy álljon el a kormány múlt héten bejelentett szándékától, amely szerint jövőre megszűnne az eva.

A frakcióülésen információink szerint döntés született arról is, hogy a 30 százalékos evakulcs jövőre 40 százalékra, az értékhatár (amely alatt az adónem választható) pedig a mostani 25-ről 30 millióra emelkedik. Így kibővül azoknak a köre, akik választhatják az evát, viszont többet kell befizetni az államnak, mint eddig. Az [origo] kormánypárti forrásból úgy tudja, hogy az új határok megállapításánál az volt a kormányzati szándék, hogy lényegesen kevésbé érjen meg evázni, mint most, azaz hogy elriasszák az embereket az evától. A frakció döntését még jóvá kell hagynia a kormánynak és a parlamentnek is.

"Ők győztek meg engem"

A frakciók hétfőn döntöttek arról is, hogy egy éven belül kidolgozzák az evát használó vállalkozókra is kiterjedő, de az evánál igazságosabb, új átalányadózási rendszert.

Az eva eltörlése mellett érvelt a Fidesz múlt hétfői frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök is. A most hétfői frakcióülésről távozóban Orbán annyit mondott az MTI szerint, hogy "ők győztek meg engem". A kormányfő fenti szavaihoz csak annyit fűzött hozzá, hogy a megállapodás tartalmát Matolcsy György ismerteti majd. A nemzetgazdasági miniszter azonban a tanácskozásról távozóban azt mondta, Lázár János Fidesz-frakcióvezető ad tájékoztatást az ügyben.

Lázár János az MTI-nek úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselők és Orbán Viktor miniszterelnök kompromisszumra jutottak. Az eva 2012 utáni sorsáról a frakcióvezető azt mondta: addig áttekintik, hogyan alakítható ki egy új rendszer, amelynek egyik alapja az átalányadózás kiszélesítése lehetne 2013. január 1-jétől. Rogán Antal, az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke az eva 2012-es mértékéről az MTI-nek azt mondta: az összeghatár 25 millió forintról várhatóan 30 millió forintra emelkedik majd, az adómérték pedig vagy 35, vagy 40 százalékra nő.

Meggyőzhetőbbnek tűnt Orbán

Az [origo]-t tájékoztató frakciótagok egyike szerint a miniszterelnököt nem kellett győzködni, Orbán Viktor ugyanis a múlt hetinél sokkal nyitottabbnak tűnt és már a frakciótagokhoz intézett beszédében magától is úgy vetette fel az eva ügyét, hogy "érzi az adónem megszüntetése okozta problémát".

A miniszterelnök a forrás szerint azt mondta: csak egyhez ragaszkodik, hogy az adónem kivezetéséből tervezett bevételek teljesüljenek. Ez a jelenlegi 30, illetve a kormánypárti frakciók által javasolt 35 százalékos eva-kulccsal szerinte nem valósulna meg, 40 százalékkal viszont igen, így a képviselők - több résztvevő szerint szó nélkül - egyhangúlag rábólintottak a kulcs megemelésére. Még azt sem vetette fel senki - említette egy résztvevő - hogy a magasabb adókulcs sok jelenlegi evást eltántorítana, vagyis szinte olyan, mintha megszűnne.

Orbán egy másik, kormányzati tisztséget is viselő képviselő szerint a frakcióülésen felemlegette a nemzetgazdasági tárca múlt heti kormányülésre készített statisztikáit, amely szerint az átlagos evázók jól menő ügyvédek, könyvvizsgálók és főállásuk mellett valamilyen másodlagos tevékenységet végző középvállalkozók. Bár a miniszterelnök szerint "ez a privilegizált kör" a tipikus középosztálybeli Fidesz-szavazókat takarja, akiket nem vágna földhöz a magasabb adókulcs sem, azt igazságtalannak nevezte, hogy a (most még) kedvezményes, egyszerűsége miatt vonzó adózási forma csak ennek a viszonylag szűk rétegnek a számára elérhető.

A miniszterelnök az [origo]-t informáló képviselők szerint érvelésében többször is hivatkozott Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő vasárnapi, az ATV-nek adott nyilatkozatára, amelyben a szakértő igazságtalannak nevezte az adónemet és úgy vélte, hogy a kivezetéséből igenis befolyhatnak a nemzetgazdasági minisztérium által becsült, több szakértő által azonban fenntartással kezelt bevételek. "Ha Naszvadi mondja, azt még van, hogy fenntartással kezelem, de ha Vámosi is ezt mondja, akkor igaz lehet" - mondta a képviselők szerint Orbán viccelődve, utalva a költségvetésért felelős államtitkárra, Naszvadi Györgyre.

Kétséges volt a kormányzati cél

Az eva megszüntetését a másfél héttel ezelőtti kormányülésen vetette fel a gazdasági minisztérium. Információink szerint már akkor is felvetődött, hogy olyan magas kulccsal vegyék el a vállalkozók kedvét az evázástól, amellyel már nem éri meg azt választani. Végül azonban azzal az érveléssel döntött a kormány a teljes eltörlés mellett, hogy "akkor már becsületesebb teljesen megszüntetni".

A kormányülés után a kormányszóvivő jelezte, hogy a kormány 50 milliárd forint pluszbevételt vár az eva eltörléséről, amelynek teljesülésében erősen kételkedtek az [origo] által megkérdezett adószakértők (részletek itt). "A kormány azért támogatja az eva megszüntetését, mert a kormány politikájába beleillik ez az adóegyszerűsítési lépés" - indokolta a köztévé múlt hétfői adásában Giró-Szász András kormányszóvivő, hogy miért helyesli a kormány az eva eltörlését

Az evát megszüntetni akaró nemzetgazdasági tárca ellen a Fidesz-frakció, illetve a nagyobbik kormánypárt elnöksége is fellépett, múlt héten pedig a KDNP is kiállt az eva megtartása mellett. Múlt hét közepén a Fidesz elnöksége már keményen fellépett az eva megtartása érdekében.