Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hiányzik pár százezer horgász Orbán hasonlatához

Orbán Viktor csípős kérdésekre számít az induló parlamenti szezon előkészítő tárgyalásain
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak lövészklubokba járnak, nálunk pedig van egymillió horgász - a Heti Válasz szerint ezzel a hasonlattal írta le a magyarok lelkivilágát Orbán Viktor a kötcsei találkozón. Az Orbánnak tulajdonított hasonlat arról szólt, hogy a magyarokra jellemző határozottság nem feltétlenül erőszakosságot takar. A horgászszövetség adatai szerint a magyarok alig több mint három százaléka horgászik, vannak nálunk sokkal nagyobb pecások Európában is.
Vágólapra másolva!

Határozottak, de nem erőszakosak a magyarok, ezt bizonyítja az is, hogy míg Amerikában lövészklubokba járnak az emberek, nálunk egymillió horgász van - a Heti Válasz információja szerint erről is beszélt a kormánypártokkal szimpatizáló értelmiségieknek szeptember 10-én rendezett kötcsei találkozón. A lap szerint Orbán beszédének a 21. századi magyar nemzet megteremtése volt a központi üzenete, és többek között azt mondta, hogy Magyarországon a határozottságot szeretik erőszakosságnak nevezni. A lap szerint Orbán úgy fogalmazott, "Amerikában a lövészklubok többmilliós tagsággal rendelkeznek, nálunk egymillió horgász van".

A miniszterelnök jócskán túlbecsülte a magyar horgászok számát a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) honlapján szereplő adatok szerint. A szövetség számítása szerint a magyarok 3,3 százaléka horgászik, ezzel az aránnyal az európai középmezőnybe tartozunk, de jócskán lemaradunk például a vízben gazdag skandináv országoktól, ahol a lakosság fele horgászik.

A MOHOSZ szerint 2009-ben 332 000 horgász volt Magyarországon - ez a szövetség és szervezetei által regisztrált horgászok száma. Ahhoz, hogy valaki állami horgászengedélyt váltson, egy horgászvizsgán kívül regisztrált egyesületi tagság is szükséges, a horgászengedély pedig - a magánvizek kivételével - általában szükséges a területi horgászati engedély kiváltásához, ezért aki jár horgászni (és szabályosan horgászik), az megjelenik a szövetség statisztikájában.

Megkérdeztük a miniszterelnök szóvivőjét, hogy Orbán Viktor valóban mondta-e a Heti Válaszban neki tulajdonított mondatot, de kérdésünkre Szijjártó Péter írásban csak annyit válaszolt, hogy a találkozó után a helyszínen részletes tájékoztatót adott a sajtónak "a magánrendezvényen a miniszterelnök által elmondottakról". Az MTI tudósítása szerint Szijjártó akkor azt mondta, Orbán beszédében kiállt az adórendszer mellett, és arról beszélt, hogy a 21. századi magyar nemzet akkor lehet erős, ha egyik alappillére a szolidaritás. Szijjártó nem említette azt a gondolatmenetet, amelyet - a horgászos hasonlattal együtt - a Heti Válasz idézett Orbán Viktortól.

A Somogy megyei Kötcsén 2004 óta gyűlnek össze rendszeresen a Fidesz-KDNP szövetség politikusai, illetve a pártszövetséget támogató értelmiségiek, üzletemberek. Szeptember 10-én tizedik alkalommal rendezték meg a találkozót, legutóbb idén júniusban volt találkozó. A kötcsei tanácskozások nem nyilvánosak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről