Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
"Nem lesz egyszerű történet" előteremteni azt a 80-100 milliárd forintos hiányt, amelyet a vártnál kedvezőtlenebb gazdasági pálya okozhat a költségvetésen - mondta Varga Mihály államtitkár a Hír Tv-nek. Szerinte 8-10 tétellel oldhatja meg a kormány a hiány fedezését, például reálisnak tartotta a szuperbruttó kivezetésének elcsúsztatását, de a nyugdíjvagyon szerinte nem ezt a célt szolgálja. Úgy véli, egyelőre csak kisebb kormányátalakítás lehetséges.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Hír Tv Kontraszt című műsorában azt mondta, hogy kisebb változások elképzelhetőek, nagy átalakítások viszont egyelőre nem lesznek a kormányban.

A korábbi pénzügyminiszter szerint az idei év legfontosabb feladata, hogy befedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az első becslések szerint 2 százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés.

Varga Mihály szerint "nem lesz egy egyszerű történet" a várható 80-100 milliárd forintos hiány befedése. Arra a kérdésre, hogy a kormány ehhez visszatarthatja-e esetleg a szuperbruttó tervezett feloldását, azt válaszolta, hogy ez is egy reális alternatíva, ha nem tudják más forrásokból eltüntetni, kisebbé tenné a "lukat".

Az államtitkár hozzátette, valószínű, hogy egy ekkora mértékű hiányt nem lehet egy tétellel "behúzni". Ehelyett 8-10 olyan kisebb tételre lehet szükség, amely 10-20 milliárdos nagyságrendben tud segíteni a hiány 3 százalék alatt tartásában. Kérdésre válaszolva kijelentette ugyanakkor, hogy például a nyugdíjvagyon nem ezt a célt szolgálja. (A cégek áfa-visszatérítését azonban a nyugdíjvagyonból állhatja az állam - erről bővebben itt olvashat.)

Az államtitkár júliusban azt mondta, hogy szükség esetén az állam kezébe került Mol-részvények értékesítésével is forráshoz juthat. Ezt azonban Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő cáfolta, szerinte az állam nem azért vette meg a papírokat, hogy azután eladja.

Szólt arról is, hogy van néhány olyan adóterület, amely esetében a vártnál kevesebb bevétel folyik be az államkasszába. Példaként elsősorban az áfát említette, kifejtve, hogy a magyar lakosság az új adórendszer bevezetésével nála maradt pénzből nem fogyaszt többet, ami szerinte nem is annyira meglepő akkor, amikor mindenki rossz híreket hall, válságról beszél, ekkor ugyanis az emberek óvatosabbak. Mint fogalmazott, hiába hagyott pénzt az egykulcsos adórendszer a családok jelentős részénél, abból elsősorban a megemelkedett törlesztőrészleteket fizetik az emberek, illetve megtakarítanak.

Arra a kérdésre, hogy az európai uniós elmarasztalás miatt a kormánynak mennyi áfát kell visszafizetnie az igénylő vállalkozásoknak, Varga Mihály közölte: az első becslések szerint ez az összeg 240-260 milliárd forint között lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről