Nem bűncselekmény a fideszes képviselő fenyegetőzése az ügyészség szerint

a jobbikos Juhász Oszkár nyerte az időközi polgármester-választást ŰGyöngyöspatán
Vágólapra másolva!
Bűncselekmény hiánya miatt elutasította az ügyészség azt a feljelentést, amit Gyöngyöspata polgármestere, Juhász Oszkár tett Balázs József fideszes képviselő ellen. Egy hangfelvétel szerint Balázs József állítólag pénzek megvonásával fenyegette meg Gyöngyöspata jobbikos polgármesterét.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiánya miatt a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármesterének feljelentését Balázs József fideszes képviselő ellen - közölte a főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel. Fazekas Géza tájékoztatása szerint a cselekmény semmilyen, a büntető törvénykönyvben megjelölt bűncselekménynek nem felel meg. Hozzátette, hogy a feljelentő sem jelölt meg bűncselekményt a feljelentésében, az ügyészség ennek ellenére megvizsgálta, hogy a kényszerítés, vagy a hivatali visszaélés feltételei fennállnak-e.

Balázs József országgyűlési képviselő ellen július 21-én tett feljelentést Gyöngyöspata újonnan megválasztott jobbikos polgármestere, miután egy telefonbeszélgetésben a fideszes országgyűlési képviselő kijelentette: amennyiben jobbikos polgármestere lesz a falunak, úgy a jövőben Gyöngyöspata nem számíthat semmilyen pályázati támogatásra. Bővebben a felvételről itt olvashat.

Az ügyészség álláspontja szerint Balázs József az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagjaként nem tekinthető hivatalos személynek, országgyűlési képviselőként pedig azt kellett az ügyészségnek megvizsgálnia, hogy milyen hivatalos eljárásban történhetett a cselekmény. Fazekas Géza szerint a telefonbeszélgetés során általános közlések hangoztak el, nem konkrét cselekmény, nem lett megjelölve a támogatás sem, ezért a hivatali visszaélés nem állapítható meg. A bűncselekmény gyanúját eleve kizárja az is, hogy egy jövőre vonatkozó utalás hangzott el a beszélgetés során. Fazekas Géza kiemelte azt is, nem vizsgálták a beszélgetésben szereplők személyét, ez akkor történhetett volna meg, ha a bűncselekmény gyanúját megállapítják.

Az [origo] az ügyben számos alkalommal kereste Balázs Józsefet telefonon és személyesen is, de elérhetetlen maradt. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a fenyegetőző felvétel nyilvánosságra kerülése után csak annyit nyilatkozott, hogy "nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek", ugyanakkor nem cáfolta a felvétel valódiságát. Nem tette ezt Balázs sem. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt mondta, nem az a baj, ha valaki felindultan helytelen dolgokat mond, hanem az, ha ezt később sem teszi helyre. "Fejlesztési pénzek nem múlhatnak egy polgármester pártállásán" - fogalmazott Lázár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!