Három százalékra csökkentené az LMP a parlamentbe jutási küszöböt

Vágólapra másolva!
Az LMP hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslata szerint a párt ötről három százalékra csökkentené a parlamentbe jutási küszöböt. A párt 245 tagú parlamentet szeretne, ahol növelné a nők számát.
Vágólapra másolva!

Kétfordulós választásokat, 245 tagú parlamentet, az egyéni körzetek számának csökkentését, nemi kvótát, valamint háromszázalékos parlamentbe jutatási küszöböt szeretne az LMP - derült ki a párt hétfőn, az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényhez benyújtott törvénymódosító javaslatából.

Az LMP kitér néhány, eddig a magyar választási rendszerben nem létező intézmény bevezetésére. A párt javaslata szerint bevezetné a jelöltállításhoz kapcsolódó morális biztosíték, valamint a választókerületi határokat kialakító, független bizottság intézményét is.

A törvényjavaslat kétszáznegyvenöt tagú országgyűléssel számol, de a Magyarországon belül élő nemzetiségek képviseletét is e mandátumszámon belül biztosítaná. Az egyéni körzetek száma a jelenlegi 176-ról 135-re csökkenne az LMP javaslata nyomán. Az indoklása szerint a mandátumok arányosabb kiosztását szeretné elérni az LMP, ezt a célt szolgálja a javaslatban a kompenzációs mandátumok nagy száma, a nemi kvóta, illetve az ötszázalékos mandátumszerzési küszöb három százalékra való csökkentése is. A javaslat teljes szövegét itt olvashatja el.